Dostupni linkovi

Novozelanđani podržali legalizaciju eutanazije, ali ne i marihuane


Novozelandska premijerka Džasinda Ardern na referendumu glasala za legalizaciju i eutanazije i rekreativnog korišćenja marihuane.
Novozelandska premijerka Džasinda Ardern na referendumu glasala za legalizaciju i eutanazije i rekreativnog korišćenja marihuane.

Novi Zeland će se pridružiti nekolicini zemalja u kojima je eutanazija legalna, pošto su građani te zemlje na referendumu podržali njenu legalizaciju posle višegodišnje emotivne kampanje za i protiv. S druge strane, prema preliminarnim rezultatima, odbili da se zakonski dozvoli rekreativno korišćenje marihuane, pišu svetski mediji.

Potencijalno značajne promene

Na obavezujućem referendumu održanom na dan parlamentarnih sredinom oktobra, prema preliminarnim rezultatima objavljenim u petak, 30. oktobra, Novozelanđani su glasali za legalizaciju eutanazije sa 65 odsto glasova za i 34 odsto glasova protiv, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press).

S druge strane, prema preliminarnim rezultatima, na neobavezujućem referendumu o legalizaciji marihuane za rekreativnu upotrebu 53 odsto je bilo protiv, dok je 46 odsto bilo za. Budući da ove nedelje treba da stignu specijalni glasovi, kako ističe AP, postoji određena mogućnost preokreta, mada bi to zahtevalo značajnu promenu u trendu glasanja.

Na ranijim izborima, specijalni glasovi koji uključuju glasove iz inostranstva, imali su tendenciju da budu naklonjeniji liberalnoj strani, što zagovornicima legalizacije kanabisa daje neke nade da će i uživanje marihuane možda biti ozakonjeno.

Dva referenduma predstavljala su potencijalno značajne promene u društvenom tkivu Novog Zelanda, ocenjuje AP, dodajući da su kampanje u oba slučaja bile u senci pandemije izazvane korona virusom i paralelnih izbora na kojima su premijerka Džasinda Ardern (Jacinda) i njena liberalna Laburistička stranka ubedljivom pobedom osvojili drugi mandat.

Široka podrška legalizaciji eutanazije

Legalizacija eutanazije za terminalno obolele pobeda je aktivista koji kažu da ljudi koji pate od ekstremnih bolova treba da imaju mogućnost izbora kako će i kada će okončati svoj život, piše Gardijan (The Guardian).

Referendum o eutanaziji je održan pošto je prošle godine u parlamentu usvojen Zakon o izboru okončanja života. Prema tom zakonu, eutanazija bi bila moguća samo ako bi više od 50 odsto na izjašnjavanju podržalo to, ističe Gardijan i ukazuje da će zakon stupiti na snagu 6. novembra 2021.

Podrška eutanaziji na Novom Zelandu godinama se kretala oko 60 do 70 odsto u anketama. Legalizacija je imala podršku širom političkog spektra, od premijerke Ardern do liderke opozicione Nacionalne partije s desnog centra Džudit Kolins (Judith Collins).

U prvom planu kampanje za legalizaciju eutanazije bio je Met Vikers (Matt Vickers) čija je supruga Lekrecija Sils (Lecretia Seales) 2015. godine umrla od tumora na mozgu.

Prema usvojenom zakonu, eutanaziju mogu tražiti novozelandski građani stariji od 18 godina i oboleli od terminalnih bolesti koji bi verovatno umrli za šest meseci "sa značajnim i pogoršavajućim smanjenjem fizičkih sposobnosti" uz "nepodnošljive patnje koje se ne mogu ublažiti", ističe Gardijan, dodajući da eutanazija nije moguća za pacijente s mentalnim bolestima, kao ni samo na osnovu odmakle starosti.

Takođe, dodaje britanski list, dva lekara, od kojih je jedan nezavisan, moraju da potpišu odobrenje, dok će psihijatar biti pozvan ako oni imaju neke sumnje.

I snažno protivljenje

Dok su pobornici eutanazije referendumsku odluku proglasili "pobedom saosećanja i obzirnosti", njeni protivnici kažu da u zakonu nedostaju odgovarajuće mere zaštite, ističe BBC, dodajući da je s obe strane vođena dugogodišnja emotivna kampanja.

Iako je legalizacija imala široku podršku, takođe je bilo i snažnog protivljenja, ukazuje britanski javni servis.

Kada su prošle godine poslanici glasali o zakonu o eutanaziji, demonstranti su ispred zgrade parlamenta nosili plakate s porukama "pomozite nam da živimo, ne da umremo" i "eutanazija nije rešenje".

Grupa "NZ bez eutanazije" koja je vodila kampanju za "ne", navela je da eutanazija predstavlja pretnju dobrobiti društva, dok se tvrdilo i da je njena legalizacija u suprotnosti s naporima za sprečavanje samoubistava.

Neki su takođe, kako ukazuje BBC, izrazili zabrinutost za ljude s hroničnim oboljenjima koji bi mogli osećati obavezu da pribegnu eutanaziji da ne bi opterećivali svoje porodice.

Eutanazija je legalna u Belgiji, Holandiji, Kanadi, Kolumbiji, Luksemburgu, dok je potpomognuto samoubistvo dozvoljeno u Švajcarskoj, nekoliko saveznih država SAD i australijskoj državi Viktorija, navodi BBC i objašnjava da je u prvom slučaju reč o činu da se okonča nečiji život, a u drugom pomoć nekoj osobi da izvrši samoubistvo, odnosno lekari pacijentima daju sredstva da se ubiju.

Ljuti na premijerku

Pristalice legalizacije kanabisa izrazile su gnev protiv premijerke koja je pre izjašnjavanja odbila da zauzme stav o legalizaciji marihuane i tek u petak otkrila da je glasala za to, piše Njujork tajms (The New York Times) ukazujući da je u pogledu eutanazije njen stav bio jasan pre referenduma.

Pristalice legalizacije marihuane rekle su da veruju da bi se rezultat mogao promeniti da je Ardern, koja je tokom predizborne debate priznala da je tu drogu "davno" koristila, podržala legalizaciju.

Marihuana je legalizovana u tek par zemalja, dok je u još nekoliko dekriminalizovana, ističe američki list, dodajući da se na Novom Zelandu glasalo ne samo o opštem principu legalizacije, već i o posebnim propisima za stvaranje legalnog tržišta.

Za razliku od izjašnjavanja o eutanaziji, referendum o kanabisu nije bio obavezujući. Ipak, dodaje Njujork tajms, novozelandski ministar pravde Endru Litl (Andrew Little) rekao je će vlada odustati od napora da legalizuje ili dekriminalizuje tu drogu.

Novi Zeland je dosad imao konzervativan pristup drogama, ako ne uvek u praksi, a onda u zakonima rekla je Marta Ričert (Rychert) koja istražuje pitanje politike o drogama na Univerzitetu Masi, dodajući da je rezultat pokazao da je "teško prikupiti javnu podršku za prilično radikalnu reformu zakona o kanabisu". Ona je ocenila da su poruke zagovornika legalizacije marihuane fokusirane na zdravlje i dobrobit Novozelanđana, možda manje efikasne od fokusa na ekonomiju koji je istican u SAD.

Novozelandska Fondacija za droge saopštila je da zemlja i dalje mora da promeni svoj kazneni pristup drogama koji nesrazmerno pogađa mlade i autohtone Maore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG