Dostupni linkovi

Obrana u neravnopravnom položaju?


Ante Gotovina
Ante Gotovina
Odvjetnici Ante Gotovine i Mladena Markača, optuženih za ratne zločine u akciji“Oluja“ i nakon nje, traže da se postupanjima hrvatske policije u potrazi za „topničkim dvnevnicima“ o djelovanju hrvatske artiljerije po Kninu u „Oluji“ prestane ometati obrana sve trojice optuženika.

Haški sud danas bi trebao odlučiti o zahtjevu obrane generala Gotovine i Markača o sprečavanju da haško tužiteljstvo može raspolagati podacima sa računala odvjetnika Marina Ivanovića, jednog od članova Gotovininog braniteljskog tima. Time bi se haško tužiteljstvo dovelo u povlašteni položaj, i to sud ne bi smio prihvatiti, ocijenio je Markačev branitelj Damir Mikuličić.

Radi se o računalima iz ureda Marina Ivanovića, koji je jedna od desetak lokacija koje su proteklih dana pretražili hrvatski policajci u potrazi za famoznim „topničkim dnevnicima“ o planiranim i obavljenim artiljerijskim gađanjima po Kninu u akciji „Oluja“.

Mikuličić kaže kako se u računalima nalaze povjerljivi podaci ne samo Gotovinine obrane, nego obrane sve trojice optuženih generala, jer su obrane u pripremi završnih riječi međusobno podijelile tko će se baviti kojim poglavljem optužnice.

„Time se apsolutno utječe na rad obrane u smislu neravnopravnosti položaja, pogotovo jer je cijela priča zapravo u funkciji haškog tužiteljstva. Prema tome – dva i dva su četiri – ono što je zaplijenjeno doći će prije ili kasnije u ruke haškom tužiteljstvu.“

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i danas je ponovila kako su pretrage stanova u potrazi za „topničkim dnevnicima“ potpuno legalne.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz inzistira na dostavi „topničkih dnevnika“ koje naziva ključnim dokazima protiv Gotovine. Hrvatska Vlada i ovim policijskim akcijama nastoji ga uvjeriti da čini sve što može u potrazi za „dnevnicima“, jer je Brammertzova pozitivna ocjena uvjet da se deblokira poglavlje 23 u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom – Pravosuđe i ljudska prava.

U artiljerijskoj pripremi hrvatskog napada na Knin u „Oluji“ u kolovozu 1995. godine grad je doživio manja oštećenja, a u granatiranju je poginula jedna osoba.
XS
SM
MD
LG