Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Po gorivo iz Srbije u BiH


Sead Bahor iz Priboja kaže da kupovinom goriva u BiH mesečno uštedi najmanje 9.000 dinara (oko 75 evra).

"Gorivo je preskupo", odmahuje rukom taksista iz Priboja Milenko Laković, odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) zbog čega gorivo ne kupuje u gradu u kome živi i radi na jugozapadu Srbije, nego prelazi granicu i nabavlja ga u mestu Rudo na teritoriji susedne Bosne i Hercegovine.

Laković dodaje, dok razgovaramo pored njegovog sredstva za rad, automobila marke opel astra, da to za njega i njegove kolege nije skorašnja situacija.

Već pola godine oni benzin nabavljaju u Rudom.

"Sa ovom cenom goriva u Srbiji taksistima ništa ne može da ostane. Na ove cene od 164 dinara za dizel, nema zarade. Ako se kupi gorivo u BiH ta razlika od 20 do 30 dinara ostane nama", precizan je Laković, uz napomenu da nedeljno potroši oko sedam litara dizel goriva.

Pitanje cene goriva u Srbiji raspalilo je rasprave na društvenim mrežama odakle se građani pozivaju da se odazovu na poziv na ulični protest koji je zakazan za petak u popodnevnim satima u više gradova Srbije.

Oni koji ne mogu da se pojave na označenim mestima (u Beogradu su navedene četiri ključne saobraćajnice, prim. aut.) pozivaju se da jednostavno u navedeno vreme na sred puta zaustave svoja vozila.

Podaci govore da građani Srbije plaćaju jeftinije jedno od građana Albanije. Po litru dizel u Srbiji se plaća 1,37 centi, dok je cena u Albaniji za pet centi viša.

Istovremeno, u BiH dizel je za oko 30 dinara (0,25 centi) jeftiniji, pa nikog ne čudi što su se vozači iz Priboja, ali i generalno opština duž reke Drine koja razdvaja Srbiju od susedne države, uputili ka tamošnjim pumpama.

Sead Bahor iz Priboja kaže da ako kupuje gorivo u BiH mesečno uštedi najmanje 9.000 dinara (oko 75 evra). Izračunao je da je cena dizela u Srbiji 163 dinara (1,36 evra), a u BIH 125 dinara (1,05 evra).

"Razlika je oko 33 dinara po litru goriva i zato većina Pribojaca prelazi granicu sa BiH i tamo kupuje", navodi Bahor.

Gorivo je jeftinije u regionu nego u Srbiji: Atanacković
Gorivo je jeftinije u regionu nego u Srbiji: Atanacković

"Cena goriva je od početka godine do danas porasla za 8,79 dinara po litru benzina, a 11,30 dinara po litru dizel goriva", izjavio je za RSE predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković.

"Gorivo u Srbiji je od 35 do 40 dinara skuplje nego u zemljama okruženja", dodaje on.

Na pitanje RSE – u kojoj meri država u situaciji tako naglog skoka goriva poreskom politikom može da utiče na cenu – Atanacković navodi da, kada raste cena sirove nafte, najveću korist od toga imaju države izvoznici tog proizvoda, ali takođe imaju i države u kojima se ta sirova nafta uvozi.

"Ako se ne promeni poreska politika, onda raste prihod budžeta. Tako da je budžet u Srbiji dobio neku pozitivnu razliku. Od početka godine otprilike prihod budžeta po ovom osnovu je porastao za 2,5, odnosno tri dinara po litru, zato što je cena veća", reči su predsednika Unije poslodavaca Srbije.

Atanacković to naziva praktičnim primerom poreske politike.

"Akciza je ostala kakva jeste, ona se ne menja. Ali cena se promenila. Razlika je, ako je cena goriva 140 dina, onda je 20 posto PDV-a 28 dinara po litru (oko 0,23 centa), ako je 160 dinara, to su 32 dinara (oko 0,26 centi)", dodaje.

Nebojša Atanacković još ističe da država može u okolnostima drastičnog skoka cena, kakve su trenutne, da smiri situaciju. Jedna od mogućih mera jeste primena onoga što omogućava Zakon o akcizama.

"Postoji odluka koja je primenjena 2012. godine da država može da reaguje kada vidi da cena sirovine raste i kada cena goriva na pumpama raste, može do 20 odsto da smanji akcizu. Ovog puta bi država mogla da kaže 'U redu, mi smo dobili više para u budžetu, vraćamo te pare kroz smanjivanje akciza'. Država može ovakvim privremenim smanjenjem dela svojih akciza pomoći privredi i građanima", zaključuje Atanacković.

Sagovornici RSE sa početka priče kažu da će i dalje po gorivo u BiH jer se, u situaciji kada je prosečna zarada u Priboju među najnižima u Srbiji, ne isplati čekati mogućnost smanjenja akciza jer vožnja automobilom nije nikakav luksuz već svakodnevna potreba.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG