Dostupni linkovi

Vlada Srbije ograničila cenu goriva do 11. aprila


 Vlada Srbije, ilustrativna fotografija
Vlada Srbije, ilustrativna fotografija

Vlada Srbije usvojila je na sednici 10. marta Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta, važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

Odluka je, kako se navodi u saopštenju Vlade, doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe vršili isporučivali derivate, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava.

Takođe, predviđeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Vlada je donela odluku i o privremenom smanjenju akciza (posebnog poreza) za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Na sednici je doneta odluka i o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja. Odluka je, kako se navodi, doneta kako bi se pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

Vlada Srbije ograničila uredbom cenu goriva i 10. februara.

Zvaničnici Srbije su u više navrata poručili da u Srbiji ima dovoljno goriva i da nije potrebno praviti rezerve.

XS
SM
MD
LG