Dostupni linkovi

Novi disciplinski postupak protiv bivše glavne tužiteljice Gordane Tadić


Gordana Tadic, tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, 17. februara 2020.
Gordana Tadic, tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, 17. februara 2020.

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) podigao je novu disciplinsku tužbu protiv Gordane Tadić, bivše glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, potvrdio je UDT 4. jula za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovaj put UDT tereti Tadić jer je 19. aprila na svojoj Facebook stranici izjavila da je VSTV na nju vršio pritisak da prebaci sa državnog na kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predmete protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA)Osmana Mehmedagića.

UDT smatra da je takvom objavom naštetila ugledu tužilačke funkcije, a ukoliko bude proglašena krivom, Disciplinska komisija VSTV-a joj može izreći kaznu u rasponu od javne opomene do razrješenja sa funkcije.

Tadić je već ranije pravosnažno disciplinski kažnjena u septembru prošle godine, kada je degradirana sa pozicije glavne državne tužiteljice na radno mjesto tužiteljice odlukom VSTV-a, tijela nadležnog da imenuje, razriješava i disciplinski procesuira sudije i tužioce u BiH.

Tada je kažnjena jer je zanemarila svoju obavezu da predmete dodjeljuje tužiocima automatski, putem elektronskog sistema raspodjele, osmišljenog da spriječi nezakonitu manipulaciju krivičnim predmetima.

Osim toga, Tadić je propustila tražiti sigurnosne provjere za osoblje Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima. U tadašnjem procesu je UDT odustalo od treće tačke optužbe u kjoj je stajalo da je Tadić narušila ugled tužilačke funkcije jer je podnijela neosnovan zahtjev da joj se isplati naknada za najam stana.

Upravo je zbog te optužbe 11. aprila ove godine Tadić završila na takozvanoj "crnoj listi" američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC). Time je postala jedina nositeljica pravosudne funkcije "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država.

OFAC je u saopštenju tada naveo da je Tadić navodno iskoristila poziciju glavne tužiteljice za lične interese jer je naplatila stambenu naknadu na osnovu fiktivnog ugovora o najmu.

Nakon što je dospjela na "crnu listu", VSTV je od SAD-a zatražio dodatne informacije o slučaju Gordane Tadić. Ambasada SAD-a u BiH je, u aprilu ove godine, izjavila da je sve informacije uputila agencijama za provođenje zakona i tužiocima u BiH.

"Pozdravljamo napore zvaničnika u oblasti provedbe zakona i tužilaca u smislu pozivanja na odgovornost onih koji su umiješani u korupciju. Međutim, pravosuđe koje je pod političkim uticajem prečesto opstruiše takve istrage", izjavila je tada Ambasada SAD u BiH za RSE.

Gordana Tadić je imenovana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH u januaru 2019. godine. Glavnom tužiocu mandat traje šest godina uz mogućnost ponovnog imenovanja, ali on može prestati zbog ostavke, navršene dobi za obavezan odlazak u penziju ili smjenjivanja s funkcije.

Od formiranja Tužilaštva BiH, u januaru 2003. godine, niti jedan glavni tužilac do sada nije završio svoj mandat.

Tadić je četvrta po redu, a sva trojica njenih prethodnika su otišla pod sumnjama i optužbama za korupciju i zloupotrebu položaja.

XS
SM
MD
LG