Dostupni linkovi

Prestižna nagrada Goranu Vežiću


Goran Vežić prima nagradu, Foto: zoomzg
Goran Vežić prima nagradu, Foto: zoomzg

Dopisnik Radija Slobodna Europa iz Splita Goran Vežić, suosnivač i direktor splitske novinske agencije STINA, dobio je prestižnu godišnju novinarsku nagradu Europske komisije u Hrvatskoj i Hrvatskog novinarskog društva Robert Schuman. Osim priznanja i statue, nagrada je i novčana -1.000 eura, a uz Gorana Vežića u kategoriji radijskog novinarstva za izvrsno praćenje pitanja Europske unije i podizanje svijesti javnosti o putu Hrvatske u Europsku uniju nagrađeni su još Lada Stipić -Niseteo iz pisanog novinarstva, te Silvana Skočajić u kategoriji televizijskog novinarstva.

Goran Vežić je suosnivač i direktor novinske agencije Stina, pokretač manjinskog dvomjesečnika Forum i redoviti dopisnik Radija Slobodna Europa iz Splita, a najviše, kako sam za sebe kaže – novinar, u čemu najviše uživa:

Goran Vežić, Foto: zoomzg
"Kako izgleda moj dan? Evo, samo ću spomenit dva dana: jučer i danas. Jučerašnji je bio prekrasan, radio sam 14 sati. Radio sam nešto što se taj dan nitko nije sjetio napravit - razgovarao sam s posljednjim živim igračem partizanskog Hajduka. To je Hrvoje Čulić, jedan sjajan čovjek! I taj dan, premda sam radio 14 sati, bio je prekrasan, a ni današnji dan nije loš, dobio sam ovu nagradu! Netko ju je dobio lani, netko će je dobiti dogodine i nije mi toliko značajna sama nagrada koliko ‘obrazloženje’ - ono samo meni pripada.”

Vežić je aktualnu temu o komunikaciji i svim aspektima europskih integracija obradio profesionalno i analitično, a istodobno dinamično i razumljivo za prosječnog slušatelja.

A u obrazloženju uz ostalo piše:

“Radijsku emisiju Gorana Vežića, novinara splitske agencije Stina, iz serije emisija o europskim integracijama, žiri je jedinstveno izabrao kao najbolju među prijavljenima u kategoriji radija. Od razgovora sa stručnjacima i političarima te običnim građanima Vežić je aktualnu temu o komunikaciji i svim aspektima europskih integracija obradio profesionalno i analitično, a istodobno dinamično i razumljivo za prosječnog slušatelja.”

Goran Vežić i ostali dobitnici nagrada, Foto: zoomzg
To je riječ o komunikaciji sa gradjanima i komunikaciji gradjana o Europskoj uniji, kaže Vežić:

“Sugeriram im da Hrvatskoj nije toliko bitno kad će ona ući u Europu nego je puno bitnije kad će Europa ući u Hrvatsku. Naravno, tu ima golemih i velikih problema, ali je Hrvatska u većoj prednosti nego mnoge članice Europske unije i to stare članice. Mnoge od njih, da su imale kriterije kakvi su postavljeni Hrvatskoj, nikad ne bi postale članice Unije. Ali ne mislim da je to loše za Hrvatsku. Oštri i visoki kriteriji su dobri za Hrvatsku i njene gradjane. Tako da mislim da je za našu zemlju, a i za zemlje u okruženju bitnije imati europske standarde, a članstvo će biti, prije ili kasnije.”

Svakodnevno, u brojnim uličnim anketama, Goran osjeća oscilacije prema Europskoj uniji:

Goran Vežić u razgovoru sa Ankicom Barbir Mladinović, Foto: zoomzg
“Naravno, jer puno zavisi o dnevnoj politici i dnevno-političkim zbivanjima. Pa, mislim da su gradjani i malo umorni. Umorni su od slučaja Gotovina, ZERP-a, od problema sa Slovenijom... Zato i govorim da nije ključan datum ulaska Hrvatske u Europu, puno je bitnije pitanje ulaska Europe u Hrvatsku, to znači naše reforme koje moramo unutar sebe provesti.”

Ukazao bih na slučaj Viktora Ivančića, u svijetu najnagradjivanijeg hrvatskog novinara, koji, evo već skoro godinu dana, ne može, iz raznih razloga, objaviti nijedan redak u hrvatskom tisku.
Teško ide, ali, kaže Vežić, neka netko kaže koja je alternativa bolja?!:

“Hrvatska, na žalost, nije ni Norveška, ni Švicarska. Mogli smo biti Austrija, recimo, al’ dobro, to je druga priča... I imamo samo tri mogućnosti jer postoje, faktički, samo tri grupacije zemalja u Europi, jedno je Europska unija, drugo, ako pogledate kartu, to su i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i treća su zemlje bivše Jugoslavije, minus Slovenija plus Albanija, pa neka biraju!”

Nagrada Robert Shuman, Foto: zoomzg
Vežić ističe da nije želio danas pokvariti slavljeničku atmosferu u Novinarskom domu u Zagrebu gdje su podijeljene i tradicionalne novinarske nagrade Hrvatskog novinarskog društva, ali dok drži svoju nagradu ‘Robert Schuman’ ne može, kaže, a da ne izgovori ime vrsnih hrvatskih novinara koje zbog njihovih stavova i raznih razloga, na žalost, u Hrvatskoj danas ne žele objavljivati:

“Podsjetio bih na riječi jednog velikog čovjeka,Vlade Gotovca, koji je imao pravo na greške pa je jednom rekao da se sudbina jedne demokracije ne mjeri sudbinom jedne novine. To je rekao ‘93. godine kad je Slobodna Dalmacija padala u tajkunske ruke. Ja bih danas, da sam imao priliku govoriti, parafrazirao Vladu Gotovca, možda bih bio ‘partibrejker’, al’ nema veze, i rekao bih da se sudbina jedne demokracije mjeri i sudbinom jednog novinara! Ukazao bih na slučaj Viktora Ivančića, u svijetu najnagradjivanijeg hrvatskog novinara, koji, evo već skoro godinu dana, ne može, iz raznih razloga, objaviti nijedan redak u hrvatskom tisku. On je prije nekoliko dana na blogu studenata Filozofskog fakulteta objavio tekst. To je Viktorov prvi objavljeni tekst u Hrvatskoj od gašenja Ferala. To bih ja rekao da sam imao prilike danas govoriti, možda bih malo pokvario ovu zabavu, al’....?!”

Pročitajte jednu od briljantnih tema Gorana Vežića, u kojoj je na poseban način obrađeno pitanje domaće proizvodnje i pravila evropske unije, ovaj put kroz vino i vinogradare:
Vinopije kolo vode
XS
SM
MD
LG