Dostupni linkovi

Goranu Miliću oduzet stan u Beogradu


Goran Milić
Posle 17 godina suđenja, novinar Goran Milić ostao je bez stana u Beogradu. Sud je odluku doneo po tužbi beogradske Opštine Stari grad.

Danas novinar na Hrvatskoj televiziji, a nekadašnji urednik najgledanijeg drugog Dnevnika na Televiziji Beograd Goran Milić dužan je da se iseli do 9. oktobra, a četvrti Opštinski sud u Beogradu odluku je doneo po tužbi beogradske Opštine Stari grad, na čijoj se teritoriji stan nalazi.

„Da sam se ja iselio pod pritiskom svedočilo je sedmoro ljudi, da o tome postoje evidentni dokazi da je Arkan rekao – Goran Milić kad se pojavi u Beogradu, on je mrtav čovek.“

Goran Milić je godinama kao urednik i voditelj drugog Dnevnika bio u Srbiji jedno od najprepoznatljivijih tv lica. Saopštavao je gledateljstvu skoro svake večeri najvažnije vesti.

Milić otplatio stan


Stan u Ulici Džordža Vašingtona, od 90 kvadrata, u samom centru Beograda Milić je dobio osamdesetih posle povratka iz Amerike, a dogovorom Televizije i Opštine Stari grad, po kome je on za ovaj stan dao opštini garsonjeru, televizija doplatila trećinu tržišne vrednosti opštini, a on sam uložio 20.000 dolara u renoviranje ruiniranog stana bez grejanja. Ovu priču potvrđuju nam i njegove tadašnje kolege sa Televizije Beograd sa kojima smo razgovarali. Kada je otišao iz Beograda kaže da je odmah pokrenuta priča: čoveka nema, oduzmimo mu stanarsko pravo.

„Onda je meni odvjetnik rekao - čujte odreknite se vi u korist vašeg pastorka, on je Srbin, to će onda bit u redu, vas jure. Rekao sam u redu. Onda je on probao otkupit, a oni mu nisu dali. Za sve to vrijeme jedna gospođa sudija je pratila cijelu tu stvar i ona je sve to inicirala. Ona se upisala u taj stan, prijavila boravište i počela otkupljivat. Dakle, potpuno luda situacija! Što je najgore, ja sam otplatio i to, jer su uplatnice stizale na tu adresu u moj poštanski boks. Tako da ja i sve te priznanice imam. U jednom momentu, ne kažem u njeno ime, ali u ime Matice Srpske inicirano je da kao neke izbeglice upadnu i kažu – to je prazan stan tu je stanovao ustaša, prema tome to je naše i onda su sekirama išli na taj stan. Međutim, stanari su se pobunili i rekli – da li ste normalni, to je stan Gorana Milića šta radite.“

Milić ne želi da navodi njeno ime, ali kaže da se radi o sudiji koja radi u sudu koji mu je oduzeo stan. Milić nema pravo na žalbu a portparolka Četvrtog opštinskog suda Vesna Milojević nije želela da kaže šta će biti sa oduzetim Milićevim stanom.

“Moram da napomenem da je izvršni dužnik Goran Milić uredno primio rešenje o izvršenju DHL-om, a zaključak o datumu iseljenja takođe putem DHL-a mu je uručen 31. jula 2009. godine."

U Opštini Stari grad nam je rečeno da je načelnik uprave na sastanku i da se obratimo pismenim zahtevom. Priča oko oduzimanja stana poznatom novinaru naišla je na veliki publicitet.

Kritike Udruženja Srba iz Hrvatske

Udruženje Srba iz Hrvatske postavlja pitanje kome je ovakva presuda u ovom momentu bila potrebna, jer se time pravi loš presedan. Milojko Budimir iznosi strepnju da ovaj jedan stan može biti reciprocitet za oko 40.000 stanova koliko je izbeglim Srbima ostalo u Hrvatskoj.

“Mi smo izbegli već 14 godina i stalno zagovaramo da moraju biti vraćena sva oduzeta stanarska prava, a na to obavezuju i pojedini dokumenti koji su doneseni. I sad kad nam se učinilo da smo negde došli do samoga kraja, imamo jedan slučaj koji može biti loš presedan. Ako svih ovih godina u Beogradu nije na taj način oduzet nijedan stan onda nam se prosto čini kad bi bili zlonamerni da kažemo da je takvu presudu neko naručio. Ona u ovom momentu najmanje ide nama na ruku, već ide na ruku Hrvatskoj.”

Književnik Filip David koji je radio sa Milićem na Televiziji Beograd kao urednik dramskog programa i kulture u celom slučaju ne vidi razloge pravne prirode.

“To je neka vrsta osvete Goranu Miliću zato što je napustio Beograd. Onako na prvi pogled i ono što znam, ja se sa tom odlukom ne mogu složiti. Činjenica da je nepravedna u odnosu na Gorana Milića. Taj Goran Milić je, šta god ko mislio, jedan vrstan novinar koji je bio u Beogradu, a vidim da je sada i jedan od najcenjenijih novinara u Hrvatskoj.”

Sam Milić najavljuje žalbe srpskim i međunarodnim institucijama:

“Čujte, mene je već zvao ambasador jedne ozbiljne evropske zemlje iz Beograda. Rekao sam, čujte, to se još nije dogodilo. Još uvek ima razuma, pisaću institucijama Srbije.”

Pogledajte komentare (15)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG