Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Goranu Miliću oduzet stan u Beogradu


Goran Milić
Posle 17 godina suđenja, novinar Goran Milić ostao je bez stana u Beogradu. Sud je odluku doneo po tužbi beogradske Opštine Stari grad.

Danas novinar na Hrvatskoj televiziji, a nekadašnji urednik najgledanijeg drugog Dnevnika na Televiziji Beograd Goran Milić dužan je da se iseli do 9. oktobra, a četvrti Opštinski sud u Beogradu odluku je doneo po tužbi beogradske Opštine Stari grad, na čijoj se teritoriji stan nalazi.

„Da sam se ja iselio pod pritiskom svedočilo je sedmoro ljudi, da o tome postoje evidentni dokazi da je Arkan rekao – Goran Milić kad se pojavi u Beogradu, on je mrtav čovek.“

Goran Milić je godinama kao urednik i voditelj drugog Dnevnika bio u Srbiji jedno od najprepoznatljivijih tv lica. Saopštavao je gledateljstvu skoro svake večeri najvažnije vesti.

Milić otplatio stan


Stan u Ulici Džordža Vašingtona, od 90 kvadrata, u samom centru Beograda Milić je dobio osamdesetih posle povratka iz Amerike, a dogovorom Televizije i Opštine Stari grad, po kome je on za ovaj stan dao opštini garsonjeru, televizija doplatila trećinu tržišne vrednosti opštini, a on sam uložio 20.000 dolara u renoviranje ruiniranog stana bez grejanja. Ovu priču potvrđuju nam i njegove tadašnje kolege sa Televizije Beograd sa kojima smo razgovarali. Kada je otišao iz Beograda kaže da je odmah pokrenuta priča: čoveka nema, oduzmimo mu stanarsko pravo.

„Onda je meni odvjetnik rekao - čujte odreknite se vi u korist vašeg pastorka, on je Srbin, to će onda bit u redu, vas jure. Rekao sam u redu. Onda je on probao otkupit, a oni mu nisu dali. Za sve to vrijeme jedna gospođa sudija je pratila cijelu tu stvar i ona je sve to inicirala. Ona se upisala u taj stan, prijavila boravište i počela otkupljivat. Dakle, potpuno luda situacija! Što je najgore, ja sam otplatio i to, jer su uplatnice stizale na tu adresu u moj poštanski boks. Tako da ja i sve te priznanice imam. U jednom momentu, ne kažem u njeno ime, ali u ime Matice Srpske inicirano je da kao neke izbeglice upadnu i kažu – to je prazan stan tu je stanovao ustaša, prema tome to je naše i onda su sekirama išli na taj stan. Međutim, stanari su se pobunili i rekli – da li ste normalni, to je stan Gorana Milića šta radite.“

Milić ne želi da navodi njeno ime, ali kaže da se radi o sudiji koja radi u sudu koji mu je oduzeo stan. Milić nema pravo na žalbu a portparolka Četvrtog opštinskog suda Vesna Milojević nije želela da kaže šta će biti sa oduzetim Milićevim stanom.

“Moram da napomenem da je izvršni dužnik Goran Milić uredno primio rešenje o izvršenju DHL-om, a zaključak o datumu iseljenja takođe putem DHL-a mu je uručen 31. jula 2009. godine."

U Opštini Stari grad nam je rečeno da je načelnik uprave na sastanku i da se obratimo pismenim zahtevom. Priča oko oduzimanja stana poznatom novinaru naišla je na veliki publicitet.

Kritike Udruženja Srba iz Hrvatske

Udruženje Srba iz Hrvatske postavlja pitanje kome je ovakva presuda u ovom momentu bila potrebna, jer se time pravi loš presedan. Milojko Budimir iznosi strepnju da ovaj jedan stan može biti reciprocitet za oko 40.000 stanova koliko je izbeglim Srbima ostalo u Hrvatskoj.

“Mi smo izbegli već 14 godina i stalno zagovaramo da moraju biti vraćena sva oduzeta stanarska prava, a na to obavezuju i pojedini dokumenti koji su doneseni. I sad kad nam se učinilo da smo negde došli do samoga kraja, imamo jedan slučaj koji može biti loš presedan. Ako svih ovih godina u Beogradu nije na taj način oduzet nijedan stan onda nam se prosto čini kad bi bili zlonamerni da kažemo da je takvu presudu neko naručio. Ona u ovom momentu najmanje ide nama na ruku, već ide na ruku Hrvatskoj.”

Književnik Filip David koji je radio sa Milićem na Televiziji Beograd kao urednik dramskog programa i kulture u celom slučaju ne vidi razloge pravne prirode.

“To je neka vrsta osvete Goranu Miliću zato što je napustio Beograd. Onako na prvi pogled i ono što znam, ja se sa tom odlukom ne mogu složiti. Činjenica da je nepravedna u odnosu na Gorana Milića. Taj Goran Milić je, šta god ko mislio, jedan vrstan novinar koji je bio u Beogradu, a vidim da je sada i jedan od najcenjenijih novinara u Hrvatskoj.”

Sam Milić najavljuje žalbe srpskim i međunarodnim institucijama:

“Čujte, mene je već zvao ambasador jedne ozbiljne evropske zemlje iz Beograda. Rekao sam, čujte, to se još nije dogodilo. Još uvek ima razuma, pisaću institucijama Srbije.”
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG