Dostupni linkovi

Goran Radman novi šef HRT-a


Zgrada HRT-a
Zgrada HRT-a
Sa 10 glasova vladajuće koalicije „za“ i 3 HDZ-ova glasa „protiv“ u saborskom Odboru za medije Goran Radman predložen je Saboru kao jedini kandidat za glavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije. Očekuje se da će ga Sabor u petak imenovati.

Radman je rođen 1957. godine, bio je predsjednik Saveza socijalističke omladine Jugoslavije r i posljednji direktor TV Zagreb u socijalizmu, a nakon uspostave višestranačja bio je uspješan poslovni čovjek, među ostalim menadžer u Microsoftu.

„Ovo je dobra vijest u nizu loših medijskih vijesti“, kaže za naš radio medijski ekspert i bivši dugogodišnji novinar Stjepan Malović.

„Goran Radman je bio vrlo uspješan direktor TV Zagreb, imao je iza sebe niz projekata i pokazivao je nešto što u tadašnje vrijeme nije bilo previše često – otvorenost monopolističke državne medijske kuće prema novim pokušajimja i inicijativama, pogotovo omladine“, navodi Stjepan Malović.

Iz tog razloga Malović odbacuje kritike na račun Radmanove prošlosti kao – neumjesne i neutemeljene.

„A što se tiče njegovog daljneg životnog puta, netko tko jer u 'Microsoftu' odradio to što je on odradio pokazuje da on u međunarodnim relacijama može biti uspješan menadžer, to je ono što je u nas rijetko i što mislim da je potrebno za ovakvu kuću kao što je hrvatska javna televizija“, kaže Malović.

Teška zadaća

Zanimljivo je da je šef HDZ-a Tomislav Karamarko – želeći izraziti svoje neslaganje sa Radmanovom kandidaturom zbog njegove prošlosti – po prvi puta u javnosti uspio biti duhovit, kazavši kako će onda njihov kandidat biti – Edvard Kardelj!

Ako je bio dobar za „Microsoft“, onda mora da je dobar i za nas – tako bi se ukratko mogla prepričati ocjena koju je o o Radmanu za naš radio dao novinar riječkog „Novog lista“ Siniša Pavić.

„Televiziji treba jedan menadžer, što god to kod nas značilo! Je li Radman taj – iskreno, nemam pojma. Mislim da je mali problem s hipotekom koju nosi, ali ne s ovom starom socijalističkom, koliko sa činjenicom da ga je u sve ovo ipak gurnuo predsjednik Josipović. Dakle, ako je to ipak nekakva trgovina – kao što se priča – loše je za ulazak u osinje gnijezdo. Ali – evo – ja mu želim svu sreću!“, navodi Pavić.

Pavić kaže kako će se sada vječni nezadovoljnici na HTV-u naći pred osobom koja ima potporu i vladajućih i Programskog vijeća koje će biti izabrano u istom valu kada i on, što bitno mijenja situaciju za njih:

„Ovaj ravnatelji ima bome odriješene ruke da radi što hoće, tako da mene više zanima kako će se snaći velike vedete kojima je poručeno da više nema nerada, nego kako će se snaći sam Radman. Naravno, ukoliko Radman ne ispadne nekakav kalkulant, ali onda smo tu gdke smo i bili sve ove godine.“

Radmanova zadaća nije lagana, slaže se i Malović:

„Zato što je Hrvatska radio-televizija, a pogotovo Informativni program Hrvatske televizije opterećen brojnim sukobima, strujama i strujicama koje se – umjesto da rade svoj posao – bore za pozicije i mislim da će to biti nateži kamen spoticanja. Jer, u drugim programima, a pogotovo na Hrvatskom radiju vlada puno veći profesionalizam nego u tom dijelu televizije.“
XS
SM
MD
LG