Dostupni linkovi

Google snima posljedice katastrofe u Japanu


Japan nakon cunamija
Kompanija Google je počela koristiti svoja Streetview vozila kako bi se snimila šteta nastala nakon razornog zemljotresa i cunamija u Japanu.

Ranije je kompanija Google već koristila svoju tehnologiju "Person Finder" kako bi pomogla u traženju nestalih Japanaca nakon zemljotresa i cunamija.

Sada ova kompanija šalje svoje Streetview automobile opremljene kamerama kako bi mapirali i snimili predjele pogođene katastrofom.

Iako Google nije dominantan "igrač" na japanskom tržištu kao što je u Evropi i u SAD-u, kompanija je razvila nove alate namijenjene Japanu nakon katastrofe koja se dogodila u martu.

Korisnici su pozvani da uploaduju fotografije i postere svojih bližnjih koji su nestali. Uploadovano je oko 616.000 fotografija. Na taj je način kompanija Google željela pomoći pri traženju nestalih.

Kei Kawai, menadžer koji je zaposlen u sjedištu Googlea u Kaliforniji, postao je vođa novog projekta koji povremeno dokumentuje informacije i stanje u pogođenim regijama.

Iako su istraživanja Steetviewa u Japanu prvobitno naišla na otpor, novi projekat je javno prihvaćen.

Gradonačelnik grada Kesennuma, koji je teško pogođen cunamijem, rekao je da vjeruje u Googleov projekat, ali i da želi da se kamere vrate kada grad bude obnovljen, piše Telegraph.
XS
SM
MD
LG