Dostupni linkovi

"Google" postao konkurencija "Skype"-u


Gmail logo
Gmail logo
Američka kompanija "Gugl" (Google) postala je konkurent internet-komunikacionim kompanijama kao što je "Skajp" (Skype), jer je svojim korisnicima omogućio da pozive i sa mejlova.

Trenutno, korisnici iz SAD mogu da obavljaju pozive sa "Guglovog" imejla "gmejl" (gmail).

Telefoniranje bilo gde u SAD i Kanadu besplatno je do kraja godine, dok je cena poziva ka Velikoj Britaniji, Francuskoj, Kini i Nemačkoj dva centa po minuti.

"Gugl" je do sada nudio tonski razgovor sa kompjutera na kompjuter i video čet.

"Ovo je zaista velika stvar jer sada više miliona korisnika `gmejl`-a može da obavlja telefonske pozive sa svog imejla. Ne treba ništa da skidaju sa interneta, jer mogu direktno sa gmejla da obavljaju pozive. Za korisnika to znači jeftiniju i efikasniju komunikaciju"
, rekao je zvaničnik iz "Gugla" Krejg Voker.

Link za pozive pojaviće se sa leve strane "gmejla" unutar prozorčića za "čet". Opcija "pozvati telefon" pojaviće se uz brojčanik preko kojeg može da se bira broj osobe koja se želi pozvati.

"Gugl" ističe da će novcem dobijenim od međunarodnih poziva biti ostvareni besplatni pozivi u SAD i Kanadi.

"Skajp", koji ima najuspješniju internet-telefonsku ponudu, tvrdi da ima više od 560 miliona korisnika i planira da krajem godine ponudi svoje akcije na tržištu.

Analitičari smatraju da je "Skajp" veoma poznata kompanija u svom domenu. Tome doprinosi i činjenica da je postalo skoro uobičajeno da se, kada želite da pozovete nekog putem interneta, upotrebi izraz "skajpirati". Ipak, oni istovremeno i ističu da će biti interesantno videti način na koji će reagovati korisnici "gmejla" kojih je nesumnjivo u velikom broju.
XS
SM
MD
LG