Dostupni linkovi

Google: Nova ofanziva na Kinu


Googleova kineska stranica, arhivska fotografija
Googleova kineska stranica, arhivska fotografija
Melanie Lee (Reuters), preveo Nedim Dervišbegović

Godinu dana nakon što je sukob sa Pekingom oko cenzure i hakiranja skoro prouzročio njegovu propast u ovoj zemlji, Google ponovo puni svoja oružja u Kini i fokusira se na reklamiranje na online displejima i na rastući izvozni sektor.

Put ka oporavku će biti pun rupa ali internetski gigant izgleda ima dovoljno toga na raspologanju da ponovo izgradi svoje prisustvo na najvećem svejetskom internetskom tržištu sa preko 400 miliona korisnika.
Prema novom planu igre, Google cilja na kineske kompanije koje oglašavaju na dominantnom inostranom tržištu


"Da li mislim da to mogu uraditi. Da, tržište brzo raste, mali dio kolača je još uvijek veliki dio," rekao je T.R Harrington, izvršni direktor marketinške konsultantske kuće za internetsko pretraživanje "Darwin Marketing".

Vrijednost kineskog tržišta za pretraživanje je bile 11 milijardi juana (1,7 milijardi dolara) prošle godine i očekuje se da će rasti svake naredne godine četiti godine, prema istraživanju "iResearcha".

Iako se očekuje da će udio Googlea u kineskom pretraživačkom tržištu opadati narednih godina, sama veličina i ogromna brzina rasta čitavog tržišta bi trebala biti dovoljna da za sada osigura Google.

Prema novom planu igre, Google cilja na kineske kompanije koje oglašavaju na dominantnom inostranom tržištu pretraživanja, što je već posao koji Google donosi polovicu prihoda u Kini, smatra Harrington.

Google se kladi da će brzo rastući kineski izvoznici, koji nastoje doprijeti do stranih mušterija, koristiti globalnu prisutnost Googlea kroz njegove stranice za pretraživanje.

Gubitak tržišnog kolača

Od prošle godine, ova kompanija je restrukturirala svoje operacija i preorijentisala se na mala i srednja preduzeća koja želi privući na svoju paltformu.

Sjedište vodećeg kineskog internet pretraživača Baidu u Pekingu, arhivska fotografija
"Imamo mnogo novih proizvoda koje spremamo ponuditi koji će biti kosrisni lokalnim malim i srednjim preduzećima,"
kaže glasnogovornik Googlea u Pekingu.

Google je rekao Reutersu da će ove godine povećati broj zaposlenih na prodaji svojih proizvoda u Kini kako bi pojačao oglašivački dio posla koji cilja na rastući izvozni sektor.

U januaru prošle godine, Google je najavio povlačenje iz Kine nakon ozbiljnog incidenta oko hakiranja njegove operacije, rekavši da više nije spreman na autocenzuru pretraga na internetu. Uslijedilo je nekoliko mjeseci optužbi između Googlea i kineske vlade, što je rezultiralo smanjenim prisustvom na tržištu.

Tržišni udio Googleovog pretraživača je u prošloj godini pao na 26 posto sa 30 posto u 2009. godini, zbog djelimičnog povlačenja iz Kine, dok je rival Baidu povećao svoj udio sa 69 na 73 posto.

Google će vjerovatno pretrpiti daljnji gubitak tržišnog kolača u 2011. godini.

"Googleov udio na kineskom tržištu se neće vratiti na nivo prije incidenta i povlačenja, i iako prihodi rastu, njihov tržišni udio se smanjuje," kaže Li Zhi, anlitičar u "Analysis International" u Pekingu.

Googleov mobilni operativni sistem Android, koji je do sada smatran svijetlom tačkom u Kini, je na udaru rivala "Baidu" i "Tencent".

Oglašavanje brenda

Lokalne internet stranice izvještavaju da se "Baidu", najveći kineski internet pretraživač, sprema da napravi svoj operativni sistem dok Tencent već oprema mobilne telefone sa svojim veoma popularnim sistemmima QQ.

Googleov popularni proizvod Google maps (Google mape) je također na udaru novih propisa koji zahtijevaju snabdijevače online mapa da traže dozvolu. Google kaže da još istražuje koliki će nova pravila uticati na njegove operacije.

Službenica u Hong Kongu promatra mapu Indije na Google Maps, arhivska fotografija
I dok će slabosti vezane za ove proizvode nauditi Googleovom imidžu u Kinu, malo je vjerovatno da će uticati na prihode, kojima još uvijek dominira posao sa pretraživačem.

Investitori su već uračunali Googleove probleme na kineskom tržištu i fokusiraju se na područja sa mogućnošću rasta. U 2010. godini, Googleove dionice su izgubila pet posto, zabilježivši slabiji rezultat nego Nasdaq kompozitni indeks dionica na njujorškoj berzi.

"Ljudi shvataju da Kina nije toliko bitna za Google i da su Googleu bitne neke druge stvari, kao što je oglašavanje na online displejima i na mobitelima," kaže Walter Price, portfolio menadžer u "RCM capital Managementu", koji posjeduje dionice Googlea.

Oglašavanje brenda, čiji je sastavni dio i oglašavanje na online displejima, je činilo 69 posto kineskog oglašivačkog tržišta u 2010. godini i ostaće dominantna destinacija za potrošnju na oglašavanje do 2014. godine, smatra "iResearch".

"Oglašavanje na online displejima je u Googleovom fokusu globalno, a naročito u Kini, gdje je to veliki industrija," John Liu, Googleov zamjenik predsjednika za prodaju za Kinu, je napisao u elektronskom odgovoru Reutersu.

Oglašavanje preko online displeja dobro prolazi u Kini gdje su stranica pune vizuelnih i zvučnih oglašivačkih sadržaja dok zapadnjaci žele urednije organizovane stranice.
XS
SM
MD
LG