Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I dalje bez odluke o kreiranju Google biblioteke


Arhivska fotografija
I dalje je neizvesno kako će se okončati napori Googla da kreira najveću digitalnu biblioteku na svetu jer je američki sudija odložio donošenje odluke.

Nakon što su svoje argumente o projektu digitalne biblioteke izneli i pristalice i oponenti sudija Denny Chin odlučio je da svoju odluku saopšti pismenim putem. Kritičari kažu da će Googlov dogovor sa američkim izdavačima i autorima doneti mu monopol nad prodajom knjiga. Google pak, kaže da bi ovaj projekat pružio mogućnost da milioni knjiga budu dostupni na internetu.

Do danas je sudija Chin pročitao više od 500 podnesaka vezanih za 125 milionski fond koji je uspostavljen da bi se isplatili autori i izdavači čije su knjige skenirane i digitalizovane.

Proteklih pet godina Google pokušava da finalizuje ovaj sporazum, a obe strane već pet meseci prezentuju svoje argumente javnosti. „Pravično“ saslušanje pred sudijom Chinom je viđeno kao važna prekretnica nakon duge serije odlaganja.

Ali na početku procesa u Njujorku sudija Chin je rekao da je kraj neizvestan. „Neću doneti odluku danas. Postoji puno toga da se razmotri. Još su sve opcije otvorene“, rekao je on.

Okršaj viđen na pretresu ima dugu istoriju. 2004. godine je skeniranje knjiga Googlu stvorilo konflikt sa američkim udruženjima autora i izdavača koji su podneli tužbe za masovno kršenje autorskih prava.


Francuska i Nemačka za projekat Europena


2005. godine je postignut dogovor koji još uvek čeka sudsku overu i koji ima svoje pristalice i kritičare.

Giganti poput Sonija i Majkrosofta su se okrenuli jedan protiv drugog.

Soni, koji stvara elektronske čitače, podržao je dogovor jer je dobar za konkurenciju. Majkrosoft se protivio tvrdeći da tako nešto omogućava dominmaciju Googla.

Oglasile su se i strane vlade. Francuska i Nemačka su podržale projekat skeniranja nazvan Europena koji zahteva dozvolu nosioca autorskih prava pre skeniranja i digitalizovanja knjiga.

Na drugoj strani protivnici su bili zabrinuti zbog privatnosti i sposobnosti Googla da prati navike čitalaca.

Nakon što je saslušao argumente Google je saopštio da ceni izraženu zabrinutost. „Ali mi verujemo da ovaj dogovor stvara pravni okvir i da ne bi trebalo da pojedinačni interesi prigovarača ne budu ispoštovani“, kažu u Googlu.

Pravnici procenjuju da ce proći nekoliko nedelja pre nego što sudija donese odluku. Shatajući ovaj proces samo kao još jedno poglavlje u ovoj priči, prognoziraju i da će, kakva god bude odluka, sigurno biti i nekog ko će se žaliti.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG