Dostupni linkovi

Ponovno zatvor na Golom otoku?


Goli Otok
Goli Otok

U Hrvatskoj trenutno ima oko 5.000 zatvorenika. Prenapučenost u zatvorima u ovoj godini dosegla je 50 posto. To je navelo saborskog zastupnika iz Istarskog demokratskog sabora Damira Kajina da predloži da se, nakon 21 godine, kao kaznionica aktivira - Goli otok.

Ovaj je otok do prije pedeset godina služio kao zatvor za one koji su bili optuženi da su se izjasnili za Rezoluciju Informbiroa, ili pojednostavljeno - za Staljina, a protiv Tita.

Damir Kajin
zna biti svjež i originalan u svojim prijedlozima, pa ponekad i šokirajući, kao prošlog tjedna kad je iz ropotarnice povijesti izvukao Goli otok, koji bi po njemu opet mogao postati kaznionica:

"Možda bi Goli otok trebalo staviti u neku funkciju. Ne da bi se tamo nekoga maltretiralo, kao što se to činilo 1948. ili 1958. godine, već da bi se jasno obnovili kapaciteti."

Šezdeset godina nakon uspostave golootočke kaznionice i 21 godinu nakon njena zatvaranja, Goli otok je, u skladu sa svojim imenom, posve ogoljen, devastiran i opljačkan - kaže nam tajnik Udruge logoraša s Golog otoka, Zlatko Hill, i zato nije u stanju biti ni u kakvoj, pa ni u zatvorskoj funkciji:

"Prije svega sa strategijskog gledišta, Goli otok, onakav kakav je danas, nije sposoban za bilo kakvu uporabu. Sve je devastirano, sve što se moglo uništiti - uništeno je, sve što se moglo opljačkati - opljačkano je, sve što se moglo na bilo koji način uništiti, devastirati, razbiti i opljačkati je odneseno ili uništeno, tako da je on praktično nesposoban za bilo kakvu uporabu. Jedino što na Golom otoku danas postoji i što radi jeste gostiona koja skuplja ili koja ugošćuje posjetioce Golog otoka, od kojih je većina, za čudo, danas iz Slovenije."


Zlatko Hill dovodi u pitanje moralnu stranu Kajinovog prijedloga:

"Ideja gospodina Kajina - da bi prijestupnike trebalo negdje izolirati i držati ih na okupu i lakše ih nadzirati - je s tehničke strane gledišta u redu, ali sa moralne ili političke strane gledišta - o tome bi vrijedilo raspravljati."


Istini za volju, uspomena na političke žrtve na Golom otoku degradirana je već nakon samog zatvaranja Golog otoka kao političke kaznionice:

"Goli otok je bio zatvor na početku za lakše, a kasnije za sve teže i teže prestupnike. Goli otok je već politički degradiran sa naseljavanjem prestupnika."


Poslije političkih zatvorenika na Goli otok došli su drugi, prijestupnici, poput Davora Stepanića, koji je tamo proveo godinu i po dana poslije bezuspješnog bijega preko granice i koji nam ironično, kaže:

"To je bilo savršeno. Možda bih i ja išao tamo, kada bi se lijepo napravilo da bude kao raj na zemlji, da se ne treba maltretirati ljude da moraju raditi."


No, ništa od toga jer kako je pisanim putem izjavio ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, Miroslav Mihoci, obnova postojećeg objekta na Golom otoku zahtijevala bi puno više novca nego izgradnja novog zatvora. I tako će Goli otok, za sada, ostati prepušten logoraškim uspomenama i državnoj nebrizi.

Zlatko Hill:

"Mi kao Udruga radimo na tome da se konačno donese Zakon o spomen području Golog otoka. Ne smatramo da treba cijeli Goli otok zaštiti, nego područje u kojem je bio zatvor, a to je područje Velike i Male žice. To strahovito sporo ide."


Ipak, bivši logoraši će obilježiti šezdesetu obljetnicu, premda još nije jasno kako. Zlatko Hill ima ideju o komemoraciji:

"Koja bi trebala biti na Golom otoku, sa jednim kratkim i dostojanstvenim govorom i obilježavanjem. Posjetiocima bi trebalo protumačiti - ko, šta i gdje je bio Goli otok i kakve su se sve stvari događale na Golom otoku. Trebalo bi na svaki način onemogućiti političke stranke da kapitaliziraju istinu o Golom otoku."
XS
SM
MD
LG