Dostupni linkovi

Gojković u NSRS: Stabilnost u regionu je zajednički cilj


Maja Gojković (desno) obraća se poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, 14. april 2016.
Maja Gojković (desno) obraća se poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, 14. april 2016.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković istakla je u četvrtak u obraćanju poslanicima na Svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali da će uvijek biti uz Republiku Srpsku.

"Između Srbije i RS odvija se intenzivna saradnja", rekla je Maja Gojković dodajući da je ta saradnja usmjerena na razvoju Srbije, Republike Srpske i regiona u cjelini.

Posebno je u toku obraćanja naglasila da je za veći priliv investicija i privredni razvoj važna ekonomska i politička stabilnost u cijelom regionu.

"Ono za šta se zalažemo svim svojim snagama je čuvanje mira, stabilnosti i prosperiteta kroz poštovanje Dejtonskog sporazuma i jačanje veza građana Srbije i Srpske, bliskosti i prijateljstva koju uzajamno osećamo i za koji želimo da podstaknu region na snažniju saradnju i razumevanje", kazala je Gojković, te dodala:

"Sposobnost da saosećamo sa drugima i u gubitku i u radosti uspeha je najbolja osnova za jačanje poštovanja, poverenja i saradnje a to je ključ za uspeh svih nas. Zato očuvanje trajnog mira i stabilnosti u regionu mora da bude prvi i osnovni cilj svih nas zajedno."

Navodi i da je dosadašnja privredna saradnja bila na zavidnom nivou, dodajući da RS poslije Italije najviše izvozi u Srbiju.

Ona naglašava i da bi saradnja parlamenata trebala da bude u funkciji privrednog rasta Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

"Smatram da će aktuelni infrastrukturni i energetski projekti na kojima rade naše dve vlade značajno doprineti unapređenju privredne saradnje. Upravo to treba biti prioritet u narednom periodu, realizacija što više konkretnih projekata koji će se pozitivno odraziti na dalji privredni rast i standard naših građana", kaže Gojković, te posebno ističe potrebu za ubrzanjem realizacije infrastrukturnih projekata.

"Važno je da u narednom periodu vidimo kako da ubrzamo rad na putnim vezama između RS i Srbije, pre svega ka Bijeljini i Višegradu, kao i da se završe radovi na mostu Bratunac – Ljubovija. Smatramo da će izgradnja puteva na kojima zajedno radimo, dodatno da približi Srbiju i RS, kao i Srbiju i BiH", konstatovala je predsjednica Skupštine Srbije.

Maja Gojković podsjeća i da je sporazum sa Narodnom skupštinom Republike Srpske prvi parlamentarni sporazum koji je Skupština Srbije potpisala 2008. godine.

Nedeljko Čubrilović i Maja Gojković, Banjaluka, 14. april 2016.
Nedeljko Čubrilović i Maja Gojković, Banjaluka, 14. april 2016.

Predsjednik entitetskog Parlamenta Nedeljko Čubrilović zahvalio se Maji Gojković na lijepim riječima, te Svečanu sjednicu začinio i nenamjernim greškama – prvo gošću nazvavši predsjednicom Narodne skupštine Republike Srpske a potom i njen govor kao obraćanje poslanicima Narodne skupštine Srbije.

Prije Svečane sjednice entitetskog Parlamenta, Čubrilović i Gojković su imali razgovor o Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

U obraćanju medijima nakon Svečane sjednice Gojković je istakla da su razgovarali o mogućnosti unapređenja sporazuma o saradnji koji jako dobro funkcionise.

"U 2015. imali smo investicije od 1,7 milijardi evra, i jako je značajno da naše vlade funkcionišu", zaključila je predsjednica Skupštine Srbije.

XS
SM
MD
LG