Dostupni linkovi

Dvadeset šesta godišnjica rušenja Starog mosta


Mostar: 26. godišnjica rušenja Starog mosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Uz zvuke sirene za opću opasnost, skokom bez aplauza, te spuštanjem ljiljana u Neretvu, u subotu ujutro je obilježena 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru.

Na današnji dan, u 10 sati i 16 minuta, 9. novembra 1993. godine, Stari most, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu, prvobitno izgrađen sredinom 16. stoljeća, obrušio se u Neretvu, nakon višednevnog granatiranja teškim artiljerijskim projektilima sa položaja Hrvatskog vijeća obrane, sa okolnih brda iznad Mostara.

U organizaciji Kluba skakača u vodu "Mostari", sa sjedištem uz Stari most, te Koordinacije direktora osnovnih i srednjih škola iz istočnog, većinski bošnjačkog dijela Mostara, uprkos jakoj, vjetrom nošenoj kiši, praćenoj grmljavinom, ceremonija obilježavanja rušenja Starog mosta je ipak održana.

U 10 sati i 16 minuta, skok bez aplauza, nakon što su učenici, skakači i prisutni građani spustili ljiljane u rijeku Neretvu, izveo je član Kluba skakača u vodu "Mostari", Jasmin Kreso.

"Ja bih volio da je neka druga okolnost za skakanje, da nije ova, ali kako je – tako je, mi moramo održavati tradiciju. Ovaj dan doživljavam sa suzama u sebi. Ovo mi je najteži skok u životu, a ujedno i najdraži", izjavio je Kreso nakon što je izveo skok u ledenu, nabujalu Neretvu, sa visine od najmanje 25 metara.

Sa obilježavanja godišnjice
Sa obilježavanja godišnjice

Portparol Kluba, koji inače organizira tradicionalne, ljetne visinske skokove sa Starog mosta, Saša Oručević rekao je da je 9. novembar 1993. godine "najcrnji dan u istoriji" Mostara.

"Samim tim što je srušen simbol grada, koji je predstavljao simbol i ljubavi i suživota, i svega onoga čega se ljudi odriču u zadnje vrijeme, da tako kažem", rekao je Oručević.

On je naglasio da se obilježavanjem godišnjice rušenja Starog mosta šalje "poruka da se nigdje, nikad na svijetu, ne ponovi ovakva glupost".

"Ne samo u Mostaru, ne samo u BiH, nego nigdje, nikad na svijetu", rekao je Oručević.

Među brojnim prisutnim građanima bio je i Mostarac Ramiz Tiro, koji je u vrijeme rušenja Starog mosta bio zatočen u logoru HVO-a Heliodrom, južno od Mostara. On je, prisjećajući se dana rušenja, ispričao kako su logoraši još dan ranije osluškivali tenkovsko granatiranje sa položaja HVO-a u pravcu grada, da bi dan kasnije stigla vijest da je Most pao u Neretvu.

"Mi smo bili kao da nam je neko najdraži umro, iako smo bili umorni, gladni... Mi smo plakali. Nakon par dana, ja sam radio na brdu Hum kao logoraš, kopali smo tamo neke rovove i vidio sam sa tog Huma ostatke mosta i tada mi je još teže bilo", rekao je uz ostalo Tiro.

Inače, Stari most je u trenutku rušenja bio star 427 godina. Rušenje Starog mosta bilo je dio i optužnice pred Haškim tribunalom protiv šesterice vojnih i političkih lidera takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne, ali je sud u pravosnažnoj presudi zaključio kako je Star most, ipak, bio legitiman vojni cilj.

Obnova Starog mosta je bila međunarodni projekat, okončan u ljeto 2004. godine. Godinu kasnije, Stari most je uvršten na UNESCO-ovu listu zaštićenih spomenika kulture.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG