Dostupni linkovi

Godišnjica nezavisnosti: Nakon entuzijazma osvješćenje


Ilustracija
Šest godina nakon održanog referenduma o državnoj samostalnosti, reklo bi se da su se ostvarila predviđanja obje tadašnje političke opcije. Sa jedne strane, ostvarila su se predviđanja bržeg ekonomskog rasta, stranih ulaganja i integracija u Evropsku uniju. Međutim ostvarena su i predviđanja koja su nagovještavala slabost institucija, centralizaciju vlasti, podjeljenost društva i pojačanog zaduživanja.

U prethodnih šest godina nezavisnosti ostvareni su rezultati koji mogu biti na ponos državi i građanima, stav je Demokratske partije socijalista. Jačanje institucija, pravne države, tolerancije i integracije ka Evropskoj Uniji su neke od prednosti koje je donijela nezavisnost, kaže funkcioner DPS-a Miodrag Vuković.

“Odluka da budemo sami na svome, da sami odlučujemo o svojoj sudbini , da naše odluke ne zavise od dobre ili loše volje onoga sa kojim smo bili partneri u državnom i društvenom smislu pokazala se kao opravdana. Pozitivna ocjena o učincima posebno je vidljiva kada je naša međunarodna aktivnost u pitanju. Postali smo partner, a ne problem toj međunarodnoj zajednici“, kaže Vuković.

Predrag Bulatović
Predrag Bulatović
Nekadašnji lider Pokreta za očuvanje državne zajednice sa Srbijom Predrag Bulatović ocjenjuje da su se ostvarila predviđanja ovog bloka da je cilj dijela onih koji su se zalagali za nezavisnost bio stvaranje privatne države, o čemu govore rezultati kako u ekonomiji tako i u opštem političkom ambijentu

“Iza toga u podtekstu je bila i namjera da Crna Gora praktično postane privatna država, odnosno da se nastavi dalji proces privatizacije, korupcija i da ostane sprega organizovanog kriminala i države. Ja mislim da je ono što smo rekli u potpunosti pokazalo bjelodano da Crna Gora jeste privatna država. Što se demokratskih dostignuća tiče mogu reći da je Crna Gora i dan danas duboko podijeljeno društvo”, smatra Bulatović.

Nekadašnji Pokret za očuvanje zajedničke države propagirao je sumorna predviđanja u gotovo svim oblastima u slučaju izlaska Crne Gore iz zajednice sa Srbijom. Stoga smo pitali Bulatovića da li su te najave dijelom bile pretjerane, odnosno da li se pokazalo da je nezavisnost bilo racionalno rješenje za mnoge oblasti

“Nije nezavisnost donijela samo negativne stvari. Bilo je tu i pozitivnih stvari. Zašto to ne reći. Dakle, mi smo i tada, a i sada smo svjesni da Crna Gora i ovako mala može da promoviše određene kvalitete koje proističu iz njenog bića, bića njenog naroda sposobnosti pojedinaca i kolektiva i to je savršeno jasno i nikada mi nije padalo na pamet, a posebno ne sada, da to osporavam”, kaže Bulatović.

Miodrag Vuković, na drugoj strani, priznaje da se Crna Gora suočava sa nizom teškoća i problema posebno kada je riječ o slabostima institucija i pravnog sistema

“Priča o nedovoljno, ali ipak stabilnim institucijama, priča o nedovoljno afirmisanoj državi i o nedovoljno ubjedljivoj vladavini prava. Sve je to tačno i sve je to, čini mi se dobrim dijelom objektivna posljedica činjenice da su to sve procesi i da to nijesu jednokratni potezi”, kaže Vuković.

Nacionalne manjine, a posebno Albanci, u Crnoj Gori su prije šest godina procjenili da je nezavisna Crna Gora okvir koji daje mogućnost kvalitetnog ostvarivanja prava. Period od obnove nezavisnosti do danas poslanik albanske partije FORCA Genci Nimanbegu dijeli u dvije etape, od početnog entuzijazma, do sadašnjeg osvješćivanja.

“Ovaj protekli period, mislim na prethodne četiri godine, razotkrio je neke rezultate pogrešnih odluka u sferi centralizacije vlasti, loše privatizacije, a na žalost u nazad dvije godine i jačanja uticaja crnogorske nacionalne svijesti, da ne kažem nacionalizma”, pojašnjava Nimanbegu.

Nezavisnost Crne Gore nije, niti će biti ugrožena i teza o ugroženosti nezavisnosti može samo da služi kao propaganda vlasti pred naredne izbore, zaključuje Predrag Bulatović visoki funkcioner Socijalističke narodne partije.

“Te priče o ugroženosti nezavisnosti Crne Gore su bez ikakvog smisla. To nije na dnevnom redu i sasvim sigurno da oni koji su se zalagali za zajedničku državu da se sada zalažu za EU jer će tamo ostvariti svoja očekivanja da će biti zajedno sa bivšim jugoslovenskim republikama”, kaže Bulatović.

Lela Šćepanović je stanovnike Nikšića pitala kako ocjenjuju šest godina od sticanja nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG