Dostupni linkovi

Obilježena godišnjica napada na pijacu Markale u Sarajevu


The 27th anniversary of the martyrdom of citizens in the massacre near the City Market in Sarajevo, 28 August 2022

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe obilježena je 27. godišnjica stradanja građana u masakru kod Gradske tržnice. Tog dana kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu od granate ispaljene sa položaja snaga pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS) ubijene su 43 osobe, a 84 je ranjeno. Porodice, prijatelji i sugrađani danas su se, sa suzama u očima, prisjetili ubijenih Sarajlija

U znak sjećanja na 43 ubijenih Sarajlija, delegacija Kantona Sarajevo odala je poštu žrtvama i položila cvijeće na mjestu masakra. Poštu je odao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Poštu je odao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Poštu je odao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na Markalama je godinu dana ranije, 5. februara 1994. godine počinjen masakr, kada je, u padu granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na prepunu gradsku pijacu, ubijeno 68 građana Sarajeva, a njih 144 ranjeno.

Za zločine počinjene u Sarajevu, koji obuhvataju i granatiranje Markala, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na doživotnu zatvorsku kaznu osudio je Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske, te Dragomira Miloševića na 29 godina.

Za terorisanje i snajperisanje građana Sarajeva, između ostalog, na doživotnu kaznu zatvora pred Haškim tribunalom osuđen je i Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), dok je prvostepenom presudom za iste zločine doživotno presuđen i Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a.

Opsada Sarajeva trajala je 1.425 dana. Tokom te četiri godine ubijeno je 13.952 osobe.

Opsada Sarajeva: 'Obrisi planina su bili granice planete za nas'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:02 0:00

XS
SM
MD
LG