Dostupni linkovi

Godinu dana od masakra u Duboni i Malom Orašju


Spomen-obeležje u Malom Orašju, godinu dana nakon masovnog ubistva u kome je ubijeno devet ljudi, 22. april 2024.
Spomen-obeležje u Malom Orašju, godinu dana nakon masovnog ubistva u kome je ubijeno devet ljudi, 22. april 2024.

U subotu, 4. maja, navršava se godinu dana od masovnog ubistva u selima Malo Orašje i Dubona kada je U.B. (21) ubio devetoro i ranio trinaestoro ljudi.

Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 25 godina. Masovno ubistvo počinjeno je dan nakon višestrukog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Četvrtog maja prošle godine u Malom Orašju su ubijeni Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (18), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21) i Petar Mitrović (25) koji je preminuo u bolnici skoro dva meseca nakon zločina. U Duboni su ubijeni rođeni brat i sestra Milan (22) i Kristina Panić (19) i Dalibor Todorović (24).

Povodom godišnjice zločina Grad Smederevo je u subotu organizovao komemorativni program u Malom Orašju.

Tokom zvaničnog programa je prikazan dokumentarni film "Nebeska družina", sa svedočenjima o životu, uspesima i talentima ubijenih.

U znak sećanja na žrtve odigran je i memorijalni turnir u fudbalu na terenu kraj mesta zločina, koga organizuje FK "Ravni Gaj", sa ciljem prikupljanja pomoći za nastavak oporavka povređenih.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pozvalo je medije da program obustave u 22.32 sati, kada se masovno ubistvo dogodilo.

Drugo masovno ubistvo u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Vučić i Vučević položili cveće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je cveće u spomen-parku u Malom Orašju na mestu gde je pre godinu dana stradalo šest osoba, objavljeno je danas na njegovom nalogu na Instagramu.

"Sa najdubljim pijetetom odajem poštu nevinim žrtvama bezumnog pohoda koji je iza sebe ostavio očaj, tugu i pustoš. Kao roditelj, osećam ogroman bol zbog izgubljenih života i delim patnju porodica koje su ostale bez najvrednijeg blaga, bez svoje dece", napisao je Vučić.

On je da poručio da država neće dozvoliti "zločin bez kazne, pobedu zla nad pravdom i zverstva nad čovečnošću".

U spomen parku u Malom Orašju venac je danas položio i premijer Srbije Miloš Vučević.

Dobunu i Malo Orašje poseteli su i roditelji ubijene dece u OŠ "Vladislav Ribnikar“. Oni su najpre položili cveće u školskom dvorištu u Duboni, a onda se uputili ka Malom Orašju gde su položili cveće i na spomenik u Ravnom Gaju, mestu stradanja šestorice mladića.

Podignuta optužnica

U.B. je osumnjičen da je, nakon pucnjave u Malom Orašju, automobilom stigao u selo Dubona kod Mladenovca, udaljenom desetak kilometara, gde je ubio policajca Milana Panića, njegovu sestru Kristinu Panić i Dalibora Todorovića.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv napadača i on se tereti da je pucajući iz automatske puške i pištolja ubio devet osoba, od kojih dvoje bilo maloletno.
Pokušao je da liši života još 20 ljudi, od kojih je 12 ranio.

Viši sud u Smederevu je krajem januara 2024. potvrdio optužnicu, a pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 23. maj.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca.

Istragom je utvrđeno da je otac napadača Radiša B. u kući neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija.

G. G. i B. G. iz Kragujevca optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Godišnjica masovnog ubistva kod Mladenovca: Šta su donele mere protiv oružja?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00
XS
SM
MD
LG