Dostupni linkovi

Ubistvo urednika Dana: Jedanaest godina zločina bez kazne


Godišnjica smrti Duška Jovanovića, ilustrativna fotografija
Godišnjica smrti Duška Jovanovića, ilustrativna fotografija

Na današnji dan, prije 11 godina ispred redakcije „DAN-a, ubijen je glavni urednik tog lista Duško Jovanović. Taj najteži zločin, u brojnim atacima na novinare u Crnoj Gori, do danas nije rasvijetljen. Još nije poznato ni ko su neposredni izvršioci ubistva, ni ko su njegovi nalogodavci. Kolika je ta činjenica porazna za crnogorsku medijsku zajednicu ali i društvo u cjelini?

Nikola Marković, glavni urednik „Dana“, koji je i predsjednik Komisije za praćenje istrage o napadima na novinare u Crnoj Gori, to što ni nakon 11 godina izvršioci i nalagodavci ubistva Duška Jovanovića nijesu privedeni pravdi, tumači kao nedostatak političke volje ali profesionalne sposobnosti nadležnih državnih organa da se taj najteži i natragičniji slučaj, razotkrije do kraja.

“Kakvu poruku šaljete nerasvjetljavanjem ovog zločina? Vi, u stvari, šaljete poruku da i neki budući napadi neće biti rasvijetljeni ako nijesu ni ovi prethodni.“

Jedanaest godine poslije zločina i dalje se sudi Damiru Mandiću, jedinom optuženom kao saizvršiocu u ubistvu i to u trećem sudskom postupku, nakon što su prethodne presude oborene od viših sudskih instanci. Tako ni dalje ne znamo ko su stvarni počinioci niti nalogodavci ubistva, čije je rasvjetljavanje sa najviših međunarodnih adresa označeno kao prioritet. Brat Duška Jovanovića, Miodrag Jovanović, medjutim tvrdi da je od početka zapravo sve poznato ali detalje ne želi da otkriva.

“Već treći dan se znalo i ko je ispalio i iz kojeg auta i ko je nalogodavac. To smo čuli od onog najodgovornijeg koji je u tom trenutku bio, samo nedostaje da se to kaže. Iz moga ugla ubistvo je rasvijetljeno, samo što nekome ne odgoavra da ili ne odnekle zabranjeno ili zaprijećeno da se kaže ko je i zašto to uradio.“

Premijer Milo Đukanović, odgovarajući na pitanje poslanika u srijedu u parlamentu, ponovio je svoju staru tezu da odgovornost za ubistvo Jovanovića treba tražitiu političkim krugovima koji su se u to vrijeme borili protiv crnogorske nezavisnosti.

“Želim da ponovim da je po mom mišljenju nalogodavca i organizatora ubistva Jovanovića najlogičnije tražiti na adresi koja je list na čijem se čelu nalazio, najbrutalnije zloupotrebljavala protiv Crne Gore i za njegovog života i nakon toga. Da budem još precizniji: Upravo zbog toga vlast u Crnoj Gori nikako nije imala politički niti bilo koji drugi interes da bude dio ovog zločina“, naveo je Đukanović.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević uvjerava javnost da „predano rade i daju puni doprinos novim tužilačkim aktivnistima, koje bi zajedno sa već preduzetim radnjama koje su rezultirale procesuiranem jedne osobe, trebalo da dovedu do potpunog rasvjetljavanja tog krivičnog djela“. Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava pak primjećuje kako neriješen slučaj Jovanovićevog ubistva ukazuje na ozbiljan nedostatak vladavine prava u Crnoj Gori.

“Ukazuje ne samo na kršenje slobode izražavanja u slučaju Duška Jovanovića i ugrožavanje slobode izražavanja svih kritičara vlasti, novinara itd, koji nemaju odgovarajući ambijent za slobodno izražavanje dok god ovakvi slučajevi ostaju nerazjašnjeni, već ukazuje na činjenicu i da pravo na život, pogotovo taj njegov važan proceduralni apsekt koji zahtjeva djelotvornu istragu, u ovom slučaju nije zaštićeno. A da ne govorimo o vladavini prava i o utisku o sposobnosti pravosudnih organa, tužilaštva, suda da dovedu do odgovarajuće pravde.“

Posljednje nade porodica Jovanović polaže u Brisel.

„Jedanaest godina naša porodica daje šansu. Nama je u stvari posljednja nada Evropska Unija. Čini nam se da će put Crne Gore u EU, ako je to uopšte iskren proces, morati da podrazmijeva rješavanje ubistva moga brata i da je to prioritet da bi ušli ne samo u EU već i u NATO.“

U Akciji za ljudska prava posljednje nade polažu u rad Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama prijetnji i nasilja nad novinarima, posebno što se u međuvremenu javio svjedok ubistva koji traži zaštitu i koji je o tome već dao izjavu u trećoj zemlji.

„Mi se nadamo i očekujemo od komisije da ukaže na konkretne propuste u istrazi. Mislimo da je izuzetno važno za budućnost vladavine prava u Crnoj Gori da se utvrdi zbog čega je bilo neophodno da istraga traje ovoliko dugo i da dovede do nepotpunog dokaznog materijala i do svih peripetija koje smo pratili i koje smo svjedočili svih ovih 11 godina“, kaže Tea Gorjanc Prelević.

Komisija je, naglašava njen predsjednik Nikola Marković, već utvrdila niz nelogičnosti, ali i ozbiljnih propusta i nepravilnosti tokom istražnog postupka.

“Da je vlast bila sposobna i željna da rasvijetli ovo ubistvo ona bi to dosad već i uradila. Zato mi, Duškove kolege i saradnici a vjerujem i sva demokratska javnost moramo vršiti pritisak da do rasvjetljavanja ovog zločina dođe. To što 11 godina nema nekih ozbiljnijih pomaka u istrazi, ne znači da treba da prestanemo da se trudimo da pokušavamo da dođemo ne samo do ubica već i njihovih nalogodavaca.“

XS
SM
MD
LG