Dostupni linkovi

30. godina ZOI: Bolero ponovo na sarajevskom ledu


Prije tačno tri decenije, britanski par u umjetničkom klizanju Jayne Torvill i Christopher Dean, na sarajevskoj Olimpijadi su otplesali Ravelov "Bolero" i osvojili zlatnu medalju te od od svih devet sudaca dobili tada maksimalnu ocjenu 6.

Legende plesa na ledu, nastupaju ponovo u sarajevskoj Zetri u okviru obilježavanja 30 godina od Olipmpijskih igara i ponovo će zaplesati "Bolero".

Christopher Dean rekao je da sjećanje na Sarajevo uvijek budi emocije. Ovaj dolazak obilježio je jedan poseban događaj:

„Susreli smo se sa djevočicom koja je kupila cvijeće sa leda iza našeg nastupa. I moram reći da ju dosta ljudi u Velikoj Britaniji zna jer su toliko puta vidjeli taj snimak. I čuti priču šestogodišnje dejvojčice koja je skupljala cvijeće i njenog života nakon toga, biti danas ovdje s njenom kćerkom i generacijom koja je prošla teška, tragična veremena, a ipak je sada puna nade i radosti zbog ovog događaja – to nam je stvarno vratilo uspomene“, kazao je Dean.

Slavni britanski klizački par na ovaj će način će obilježiti godišnjicu svoje sjajne pobjede.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić naglasio je koliko ovaj događaj znači Sarajevu:

„Mi ćemo večeras iz Sarajeva poslati nove slike, drugačije od slika koje je svijet vidio ovih dana, i drugačije slike od onih koje svijet gledao iz Sarajeva prije 20 godina. To će biti podsjećanje da duh olimpijski koji smo probudili ovih dana i koji će večeras kulminirati njihovim nastupom i nastupom ostalih koji će sudjelovati u toj reviji“, rekao je Komšić.
XS
SM
MD
LG