Dostupni linkovi

Goati: Vučić sebi priprema teren ili disciplinuje Nikolića


Politički analitičar Vladimir Goati za „Zašto?“ analizira zbog čega vladajuće Srpska napredna stranka (SNS) i njen šef, premijer Srbije Aleksandar Vučić, još uvijek nisu objelodanili ime kandidata za predsjedničke izbore koji slijede ovog proljeća.

  • Nezadovoljstvo

Zaista je neuobičajeno da stranka još uvek ne kaže da li će podržati sadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića i u drugom mandatu koji mu je ustavom dozvoljen ili će se opredeliti za drugog čoveka.

Tu su neke kombinacije, a jedna je moguće nezadovoljstvo SNS-a Nikolićem.

Nikolić je u mnogo navrata pravio, kako bi diplomati rekli, faux pas (greška) sa svojim izjavama, bilo da je reč o međunarodnoj politici, prega svega odnosom sa Rusijom, bilo da je reč o nekim unutrašnjim stvarima.

  • Legitimitet

Predsednik nema nikakve važne, već samo protokolarne funkcije, i sva izvršna vlast je u rukama vlade.

Opozicija ili čovek koji se nađe na mestu predsednika bi naravno mogao da privatno gunđa da mu se nešto ne sviđa, ali on nema načina da ospori odluku vlade.

S tim da, iako predsednik nema nikakve ozbiljne nadležnosti prema Ustavu i zakonskim propisima, on ima veliki legitimitet jer je neposredno izabran za razliku od vlade koju bira parlament.

To je ta prva mogućnost, da Vlada a posebno premijer Vučić nije u potpuno zadovoljan i da pokušava da se pokaže da će predsednik potpuno zavisiti od Vlade.

  • Podrška

Druga mogućnost, možda i vezana sa ovom, je da na tu funkciju startuje sam sadašnji premijer Vlade Vučić i da zbog toga gleda da ne poremeti odnose pošto je taj dvojac Nikolić-Vučić poznat kao nerazdvojan dvojac, a da sam hoće do kraja da drži tu neizvesnost da bi konkurisao i sigurno postao predsednik.

Ili bi trebalo reći najverovatnije jer sva istraživanja javnog mnenja kažu da bi gospodin Vučić sigurno pobedio na tim izborima jer ima apsolutno najveću podršku, daleko veću od svih drugih, uključujući i sadašnjeg predsednika.

  • Šanse

Ja mislim ne verujem da će se ova druga varijanta ostvariti sa Vučićem jer to bi bilo, kada je reč o odgovornostima i pravima, sa konja na magarca.

To možda jeste veći prestiž ali je apsolutna vlast u rukama tog ko bi umesto Vučića postao premijer nove vlade.

U slučaju odsustva Vučića, vladajuća stranka bi podržala Nikolića i tada su opet male šanse da bilo ko protiv vladajuće stranke ima ozbiljne izglede.

XS
SM
MD
LG