Dostupni linkovi

GMO čovječanstvo: Kinezi su modificirali gene živih embrija


Kineski znanstvenici predvođeni Junjiu Huangom koristili su "neiskoristive" embrije, one koji ne bi mogli doživjeti porod. Oni su, naime, pokušali modificirati gen odgovoran za beta- talasemiju, potencijalno smrtonosan poremećaj krvi. Uspjeli su, ali su otkrili "ozbiljne prepreke" za korištenje iste metode u zdravstvenim aplikacijama.

Ovo istraživanje ponovo je rasplamsalo raspravu oko etičkih implikacija modificiranja ljudskih embrija. Neki liječnici vjeruju kako bi takve tehnike zauvijek mogle iskorijeniti teške genetske bolesti prije rođenja djeteta, dok drugi smatraju da se time prelazi granica etički prihvatljivog.

U časopisu Nature znanstvenici su prošli mjesec upozorili da bi takve modifikacije mogle imati snažan utjecaj na ljudsku genetsku sliku u budućnosti jer sve izmjene na genima embrija postaju nasljedne.

Šef tima Huang kazao je kako su upravo zbog etičkog problema njegovo istraživanje odbili objaviti ugledni znanstveni časopisi poput Nature i Science. Njegov plan za dalje istraživanje smanjiti broj promašenih mutacija koristeći odrasle stanice ili životinjske embrije.

Neki znanstvenici ga već pozivaju na zaustavljanje svih istraživanja dok se ne sagleda šira slika, ali on nije jedini koji to radi. Još tri tima trenutno istražuju modificiranje gena u ljudskim embrijima.

XS
SM
MD
LG