Dostupni linkovi

Koliko je dubok studentski džep?


U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Studentski život nije lagodan, naročito za one koji se sami finansiraju, ali ni za one čije troškove snosi država ne cvjetaju ruže. Zbog loših ekonomskih prilika mnogi rade, a ako ne mogu zbog obaveza na fakultetima tu su i stipendije, mahom za one s najboljim ocjenama.

No, da li je to dovoljno za sve ono što školovanje traži, od upisnina do literature. U Crnoj Gori uz studentske kredite nude se i stipendije koje se kreću u rasponu od 370 do 860 eura, a u pojedinim slučajevima i do 1.200 eura. Da li je to dovoljno za studentski budžet u situaciji kada je prosječna potrošačka korpa u Crnoj Gori oko 650 eura mjesečno. To je studente Fakulteta za biznis i turizam u Budvi pitala Jasna Vukićević.

Mladi iz Crne Gore o finansijama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
Direktan link

Studenti danas teško dolaze do stipendija, te moraju raditi kako bi plaćali sve troškove studija, kažu mladi s kojima je u Travniku razgovarala Marija Augustinović. Ističu da takva situacija predstavlja veliko opterećenje te se nerijetko dešava da mladi izaberu posao i odustanu od fakulteta.

Mladi iz BiH o finansijama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
Direktan link

Subotički studenti sa kojima smo razgovarali kažu za Radio Slobodna Evropa da državna stipendija, u iznosu od 72 evra, manje više, pokriva troškove koje imaju na mesečnom nivou i pomaže im da se malo osamostale od svojih roditelja, a to se posebno odnosi na učenike koji žive u studentskom domu. Sa njima je razgovarala Natalija Jakovljević.

Mladi iz Srbije o finansijama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
Direktan link

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 15.12.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG