Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema jednog posla za cijeli život


Jedna firma za cijeli radni vijek nije ono što većina mladih u regionu danas traži, kaže stručnjak za stanje tržišta rada Erol Mujanović.

U ovosedmičnoj emisiji Glasom mladih govorimo o tome da li danas postoji trajno i na duži period sigurno radno mjesto? Nekada je bilo uobičajeno da se u jednoj firmi provede cijeli radni vijek. I to ne samo jedna osoba, već cijele porodice. To je nekada bilo i poželjno, no kako to danas izgleda u kapitalizmu i novom sistemu 'vrijednosti', pitali smo mlade iz Beograda, Budve i Doboja. Šta je njihov fokus u razvoju karijere?

Dobra plata i potpisan ugovor o radu – uslovi su koje mladi sa kojima u Beogradu razgovarala Nevena Bogdanović ističu kao najbitnije prilikom zaposlenja. U Srbiji je trenutno, prema podacima Svetske banke, nezaposleno oko 17 posto mladih. Zapravo, gotovo svaki peti nema posao. Do posla, kažu, u Srbiji nije lako doći.

Mladi Beograda o zapošljavanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
Direktan link

Među onima koji su prešili prag punoljestva pa do 29 godine stopa nezaposlenosti je oko 40 posto, pokazalo je istraživanje fondacije Friedrich Ebert provedeno u Crnoj Gori. Većina mladih ispitanika radi u privatnim firmama, ali radije bi se zaposlili u državnom ili javnom sektoru. Ključni razlozi su, kako iz Budve prenosi Jasna Vukićević, plata i sigurnost.

Mladi Budve o zapošljavanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Sigurno radno mjesto ne postoji, smatraju mlade Dobojlije, te u razgovoru sa Arnesom Grbešićem dodaju da je ono izvjesnije u javnom sektoru. Dosadašnja istraživanja u Bosni i Hercegovini pokazuju da je mladima upravo zbog sigurnosti privlačniji posao u javnom sektoru. Zbog odlaska mlade radne snage u inostranstvo trendovi se mijenjaju, smatraju mladi poduzetnici.

Mladi Doboja o zapošljavanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Jedna firma za cijeli radni vijek nije ono što većina mladih u regionu danas traži, kaže za Radio Slobodna Evropa stručnjak za stanje tržišta rada Erol Mujanović.

Mujanović o zapošljavanju mladih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
Direktan link

U novoj emisiji Glasom mladih govorimo i o tome zašto u BiH ne jenjava trend masovnog iseljavanja mladih. Čućete i šta mladima nude sve popularniji programi Evropske unije, te o čemu se razgovaralo tokom prvog susreta mladih u Brčko distriktu. U ovosedmičnoj emisiji predstvaljamo vam i Jelenu Matijaš iz prijedorskog sela Gornji Orlovci, koja se bavi se lansiranjem protivgradnih raketa.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih, 14.07.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:02 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG