Dostupni linkovi

Budućnost EU iz ugla mladih na Balkanu


Ovog tjedna u emisiji 'Glasom mladih' bavimo se temom Europske unije. Posljednjih godina mnogi europski čelnici izjavljuju kako je neizvjestan opstanak te zajednice u sadašnjem obliku, s obzirom na izazove s kojima se ona suočava u 21. stoljeću, kao što su terorizam, migracije, klimatske promjene i međunarodni kriminal.

Mlade u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori pitali smo kako vide budućnost EU? Aida Đugum razgovarala je o tome da li vjeruju da će EU opstati, koliko je izvjesno njeno daljnje širenje ili da li misle da će se u idućih desetak godina Unija raspasti?

Mladi BiH o Evropskoj uniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Mladi sa kojima je u Beogradu razgovarala Iva Martinović skeptični su u vezi opstanka EU. Neki su mišljenja da Srbija ne treba pristupati toj zajednici, no istraživanja pokazuju da 55 posto građana te države ipak podržava članstvo u EU.

Mladi Srbije o Evropskoj uniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Istraživanja pokazuju da gotovo dvije trećine mladih u Crnoj Gori nije zainteresirano za politiku u Europskoj Uniji. Oni koji podržavaju taj projekat, smatraju da bi viši europski standardi u području demokratije, sigurnosti, zapošljavanja i slično, doprinijeli i kvalitetu života u Crnoj Gori, ukoliko dođe do priključenja društvu evropskih naroda. Slične odgovore dobila je i Jasna Vukićević koja je u Budvi pitala mlade što misle o projektu EU i njegovoj budućnosti.

Mladi Crne Gore o Evropskoj uniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
Direktan link

Jasmin Hasić, profesor na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju i izvršni direktor međunarodne neprofitne organizacije Humanity in Action BiH za Radio Slobodna Evropa govori o izazovima s kojima se trenutačno suočava EU, ali i šansama za njeno novo proširenje.

Jasmin Hasić o Evropskoj uniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o tome šta je sa protesnog performansa u Sarajevu tražila neformalna grupa mladih „Vrijeme je“. Donosimo priče atletičara iz Doboj Istoka Osmana Junuzovića i mladog bosanskohercegovačkog glumca Maka Čengića.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih, 20.10.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
XS
SM
MD
LG