Dostupni linkovi

Kako uče mladi na Balkanu?


Da li mladi na Balkanu svojim znanjem mogu da pariraju kolegama u Evropi?
Da li mladi na Balkanu svojim znanjem mogu da pariraju kolegama u Evropi?

U ovosedmičnoj emisiji "Glasom mladih" pitali smo mlade iz Srbije, Crne Gore i BiH da li su zadovoljni kvalitetom obrazovanja u svojim zemljama, te da li misle da svojim znanjem mogu da pariraju kolegama u Evropi? Šta je to što im se u procesu školovanja ne sviđa, šta bi voljeli da je drugačije, te koliko imaju povjerenja u obrazovni sistem svoje zemlje?

Mladi u Užicu kažu da obrazovanje u Srbiji nije loše, ali smatraju da je u Evropi bolje. Nastavni programi, prema njihovom mišljenju, nisu najbolji, posebno u srednjim stručnim školama. Saglasni su da škole treba modernizovati. U prilog kvalitetu obrazovanja u Srbiji u razgovoru sa Novkom Ilić ipak navode uspeh mladih na takmičenjima u svijetu.

Mladi Srbije o obrazovnom sistemu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Mladi s kojima je u Bihaću razgovarala Dženita Duraković nisu zadovoljni obrazovanjem u svojim sredinama. Saglasni su u tome da po načinu učenja zaostaju za svojim kolegama iz Evrope, a najviše im u školstvu u BiH fali prakse i kreativnosti.

Mladi BiH o obrazovnom sistemu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Dok dio crnogorskih studenata zbog korupcije na fakultetima nema povjerenja u obrazovni sistem, tradicionalno istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i ove je, kao i godinama unazad, pokazalo da građani Crne Gore od svih resora najviše povjerenja imaju u sistem obrazovanja. Zašto je to tako, te da li su studenti u Crnoj Gori zadovoljni kvalitetom znanja koje stiču tokom školovanja, odgovore je potražila Lela Šćepanović.

Mladi Crne Gore o obrazovnom sistemu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
Direktan link

U ovosedmičnoj emisiji "Glasom mladih" govorimo i o uspješnim mladim ljudima iz BiH, ali i o njihovom odlasku u inostranstvo. Donosimo priču o dječaku koji brine o maloj životinjskoj farmi u svom domaćinstvu u Novom Goraždu. Razgovarali smo i sa Filipom Križanom, jednim od nagrađivanijih hrvatskih glumaca mlađe generacije.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

GLASOM MLADIH, 22.12.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG