Dostupni linkovi

Koliko se čita u doba mobilnih telefona?


Statistike govore da je u zemljama regije čitanje knjiga u padu

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove sedmice, govorimo o čovjekovom najboljem prijatelju, a to je knjiga.

Mlade iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore pitali smo koliko čitaju knjige? Da li se učlanjuju u knjižnice ili su pobornici čitanja elektronskih knjiga? Neke statistike govore da je u zemljama regije u padu čitanje, kupovina i izdavanje knjiga? Što o ovome svemu misle mladi u Sarajevu, raspitala se naša Dragana Erjavec.

Koliko čitaju mladi u Sarajevu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Poslednja istraživanja o slobodnom vremenu mladih u Crnoj Gori su pokazala da ih veoma mali broj čita knjige, jer tu naviku ima manje od petine ispitanika. Tražeći odgovor na pitanje sto je uzrok toj poraznoj statistici, sugovornici u našoj anketi unisono odgovaraju da to uronjenost mladih u virtuelni svijet. S mladima u Budvi razgovarala Jasna Vukićević.

Koliko čitaju mladi u Budvi?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Mladi u Srbiji čitaju knjige, doduše ne kao prije, pokazala je anketa Radija Slobodna Evropa sa nekima od Beograđana mlađe generacije. Oni sa kojima je naš Zoran Glavonjić razgovarao ispred Biblioteke grada Beograda, jedne od najpopularnijih kulturnih institucija u Srbiji, kažu da ih od više čitanja odvajaju obaveze, jurnjava za poslom, ali i društvene mreže.

Koliko čitaju mladi u Beogradu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o tome da li bi jedna aplikacija studenata iz Banjaluke mogla riješiti problem sa parkingom u Bosni i Hercegovini. Možete slušati i o uspesima mladih karatista iz Tuzle, ali i upoznati Tomislava Pavkovića koji je u Hrvatskoj postigao stopostotni rezultat na državnoj maturi. Možete čuti i priču o rehabilitacijskom kampu za djecu liječenu od raka na Vlašiću,

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 28.07.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG