Dostupni linkovi

Globe Teatar otvara Šekspir festival u Čortanovcima


Globe Teatar
U četvrtak u Čortanovcima u blizini Inđije, na obali Dunava počinje Šekspir festival. Ovaj nesvakidašnji događaj otvoriće čuveni Globe Teatar iz Londona sa predstavom „Hamlet" . Oni će učestvovati na festivalu u okviru svoje svetske turneje povodom 450 godina od rođenja Vilijama Šekspira.

“Biti ili ne biti – to je pitanje”, ovu čuvenu rečenicu iz drame Hamlet Vilijama Šeskpira danas će izgovoriti glumci londonskog Globe Teatra na Šekspir festivalu u Čortanovcima. U ovom mestu u blizini Inđije na obali Dunava u vili “Stanković” narednih sedam dana biće prikazane savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira. Ovaj festival se organizuje prvi put a cilj je bio da program bude što raznovrsniji, objašnjava direktori festivala i pozorišni reditelj, Nikita Milivojević.

“Od tih velikih predstava sa velikim ansamblima kao što je Gruzija odakle dolazi trideset ljudi ali i nezavisne grupe su dobile mogućnost da budu na ovom festivalu.. Na primer iz Atine dolazi jedna mala grupa. U Grčkoj je situacija sa pozorištem vlro teška, ali ova grupa se organizovala i prosto nije dozvolila da im se ukine pravo na maštanje. Oni svoje predstve igraju u garažama u perionicama kola, u stanovima. Oni su napravili dramu “Romeo i Julija” za dvoje, verujući da u ovim likovima se nalaze svi ostali likovi. Iz Finske dolazi jedna umetnica koja sve igra po motivima kralja Lira”, rekao je on.

Milivojević je dodao da ovaj festival spaja ljude koji pripremaju i predstavljaju Šekspirove drame po celom svetu i one koji još nikada nisu putovali dalje od svojih mesta u kojima žive.

Pokrajinski sekretar za kulturu, Slaviša Grujić govoreći o tome zašto su se odlučili da festival organizuju u Čortanovcima a ne u većim centrima kulture kaže da su hteli da promovišu kulturnu baštinu Vojvodine.

“Mislim da je ovo dobar ambijent, jer na ovaj način promovišemo kulturnu baštinu. Mi imamo previše festivala, ali to ne znači da ne treba tražiti nešto drugo. Ovaj festival jeste nešto drugo. Ja se nadam da ćemo u budućnosti naći načina da priđemo i Čehovu i antičkoj drami, pa možda sve to da nađe uporište u Vojvodini”, istakao je Grujić.

Inače, cilj Šekspir festivala je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, ali i izvođenje pozorišnih predstava pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Osim predstava u okviru pratećeg programa biće održane glumačke radionice, razgovori i projekcije filmova rađenih po motivima drama Viljema Šekspira.
XS
SM
MD
LG