Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Znanstvenici ne znaju što uzrokuje klimatske promjene

update

Stručnjaci zapravo ne znaju pretvara li se višak energije u toplinu?
Nakon što su zbog hakerskog napada iz britanskog Climate Research Unita u listopadu procurili tisuće e-mailova, pred oči javnosti izašla je velika istina o globalnom zatopljenju - znanstvenici zapravo nemaju pojma što ga uzrokuje niti je li uopće u pitanju globalno zatopljenje.

Bojimo se globalnog zatopljenja, a u Europi od hladnoće umrlo 90 ljudi.

U e-mailovima su pronađene prepiske jednih od najvećih stručnjaka za klimatske promjene koji tu otvoreno priznaju da u ovome trenutku i u vremenu navodnog globalnog zatopljenja zapravo ne mogu objasniti preniske temperature koje su pogodile svijet. Slijedom takvih saznanja, svi napori da se na summitu o klimatskim promjenama u Kopenhagenu postigne sporazum kojim bi se zemlje svijeta usuglasile oko redukcije emisije ugljičnog dioksida padaju u vodu.

Stručnjaci zapravo ne znaju pretvara li se višak energije u toplinu.

"Činjenica da ne znamo što se zapravo događa s klimom svaki potez u tom smjeru, uključujući smanjenje emisije plinova, čini besmislenim jer nema nikakvog uporišta u znanosti niti možemo znati jesu li naši napori uzaludni ili nisu", piše u prepiski Kevin Trenberth, jedan od najvećih svjetskih klimatskih stručnjaka.

Trenberth naime objašnjava kako globalno zatopljenje nastaje kao rezultat toga što Zemlja apsorbira više energije nego što je u određenom periodu gubi, a čega je posljedica porast temperatura. No, u jednoj prepiski priznaje kako stručnjaci zapravo ne znaju kuda odlazi taj višak apsorbirane energije niti pretvara li se on u toplinu.

Na web stranici prisonplanet.com postavlja se pitanje i zašto mediji prešućuju prepiske stručnjaka otkrivene u hakiranim mailovima, a čitav slučaj stavljaju u kontekst zavjere. Radi se o tome da su neki znanstvenici više zainteresirani za to da konstruiraju priču koja će podržavati postojeću teoriju, onu o zatopljenju, nego da javnost informiraju na temelju činjenica.
XS
SM
MD
LG