Dostupni linkovi

Globalno zagrijavanje uništava arheološka bogatstva


Ostaci drevnog grada Tsimiti sjevernoosetijskom nacionalnom parku
Ostaci drevnog grada Tsimiti sjevernoosetijskom nacionalnom parku
Klimatske promjene oštećuju arheološka bogatstva koja su bila zamrznuta hiljadama godina, tvrde britanski naučnici, Daily Mail.

Ostaci u nekom od najhladnijih mjesta na zemlji postaju izložena jer globalne temperature uzrokuju topljenje leda i eroziju čvrstog tla, otkriveno je u istraživanju koje su proveli eksperti na Univerzitetu u Edinburghu. Relikvije uključuju grobnice, artefakte i ljudske ostatke.

Naučnici koji su proučavali slučajeve ovakvih oštećenja na tri lokacije širom svijeta, pozvali su na osnivanje svjetske organizacije koja će registrovati sve ugrožene lokacije i uložiti napore da ih spasi od propasti, posebno autohtone

"Globalno zagrijevanje vodi ka topljenju leda, a naš je zadatak da spasimo arheološka bogatstva. Potreban je dugotrajni rad i trud kako bi se locirali arheološki ostaci koji su ugroženi, te kako bi se pronašlo rješenje kojim bi se najbolje zaštitili", rekao je vođa istraživanja dr. Dave Reay.

Permafrost u planinama Altaja u centralnoj Aziji, zaleđeno more na Aljasci i glečeri u planinama Rocky, proučavani su u ovom istraživanju.

Naučnici su otkrili da je obalna erozija uzrokovana povlačenjem morskog leda oštetila relikvije u selu Inuit na Aljasci, uključujući i primorsko groblje iz četvrtog stoljeća.

Topljenje glečera u planinama Rocky predstavljaju prijetnju ostacima američkih domorodaca i artefakata, kao što su alati za lov, oružja i odjeća.

Istraživanja je pokazalo da odmrzavanje leda u planinama Altaja ugrožavaju staro groblje.

Na ovoj lokaciji se nalaze jedine zamrznute grobnice na svijetu, kao i ona gdje počivaju euroazijski nomadski konjanici koji se povezuju sa današnjim siberijskim nomadima.
XS
SM
MD
LG