Dostupni linkovi

Globalni problemi i muzički dokumentarci na Beldocsu


Plakat filma "Šuma" Siniše Dragina
Plakat filma "Šuma" Siniše Dragina

Projekcijom filma „Šuma“, Siniše Dragina, u Centru Sava u četvrtak uveče počinje sedmo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs. Tokom sedam dana, koliko traje festival, posetioci će moći da pogledaju gotovo 40 dokumentaraca iz celog sveta, koji se bave aktuelnim globalnim problemima.

Film „Citizenfour: Dosije Snouden“, rediteljke Laure Poitras, jedan je od najočekivanijih dokumentaraca na ovogodišnjem Beldocsu. Ne bez razloga, s obzirom na to da se bavi aktuelnom temom kontrovernog prisluškivanja koje sprovodi američka bezbednosna služba.

No, film o Edvardu Snoudenu tek je jedan od brojnih naslova na Beldocsu. Ognjen Glavonić, jedan od selektora festivala, predstavalja nam neka od ostvarenja na ovogodišnjem repertoaru:

„Film ’Šuma’, Siniše Dragina, je svojevrsna istorija Jugoslavije i Rumunije kroz tajne službe i prisluškivanje. Na to se nadovezuje ’Citizenfour’ o Edvardu Snoudenu koji je, kao što znamo isto o prisluškivanju na globalnom nivou. Tu je film ’Majdan’, Sergeja Loznice, koji će biti gost festivala i odražti svoj master class. Naravno, tu je film ’Pogled tišine’, Džošue Openhajnera, koji će takođe biti naš gost", kaže Glavonić, te dodaje:

"To su filmovi koji se bave nekim od najozbiljnijih problema, od prisluškivanja na svetskom nivou do sukoba u Ukrajini. Ovi filmovi ne samo što prikazuju te teme i bave se informacijama, nego i veoma problematizuju stanje u kojem se svet nalazi.“

(VIDEO: Trejler filma „Citizenfour: Dosije Snouden“)

Novinu na ovom Beldocsu predstavlja još jedna selekcija – Muzički dokumentarci.

„U toj selekciji će svetsku premijeru imati film ’Globalna radost’, koji govori o uličnim sviračima širom evrope. Taj film je, između ostalog, sniman i na Knez Mihailovoj ulici.“

Osim Beldocsa, u Beogradu postoji još nekoliko festivala dokumentarnog filma, koji se mogu pohvaliti vernom publikom. Ognjen Glavonić, jedan od predstavnika nove generacije reditelja i autor dokumentarca „Živan pravi pank festival“, smatra da je uzrok tome sloboda izraza koje nosi dokumentarni film danas.

„Mislim da je jako bitan ljudima taj dokumentarni pristup pričama, a ne protokolarni ili način obrade tema na koji smo navikli u našim medijima, koji ne zalazi u suštinu. Mislim da su zato ti filmovi izuzetno bitni i da se zbog toga ljudi okreću njima", ocenjuje Glavonić.

Osim u Centru Sava, projekcije na Beldocsu biće organizovane u Domu omladine i Dvorani kulturnog centra.

XS
SM
MD
LG