Dostupni linkovi

Globalna koalicija se obavezala da će 'Islamskoj državi' zadati 'trajni poraz'

U saopštenju, kojeg je 30. avgusta izdao američki Stejt department, navodi se da koalicija i njeni partneri "ostaju odlučni neprijatelji tzv. Islamskoj državi", kao i da su fokusirani da se "suprotstave ograncima ISIS-a, uključujući ISIS-K (Khorasan)"

Globalna koalicija za poraz tzv. Islamske države (ISIS), koju čine zemlje koje su se udružile u borbi protiv te ekstremističke organizacije, izdala je saopštenje u kojem se obavezala da će ISIS-u zadati "trajni poraz".

U saopštenju, kojeg je 30. avgusta izdao američki Stejt department, navodi se da koalicija i njeni partneri "ostaju odlučni neprijatelji tzv. Islamskoj državi", kao i da su fokusirani da se "suprotstave ograncima ISIS-a, uključujući ISIS-K (Khorasan), i da identifikuju i izvedu njihove članove pred lice pravde".

"Nastavićemo da blisko sarađujemo, pod pokroviteljstvom Globalne koalicije za pobedu nad ISIS-om, na efikasnom suzbijanju ove opasne pretnje. Oslanjaćemo se na sve elemente moći - vojnu, obaveštajnu, diplomatsku, ekonomsku - kako bismo osigurali poraz ove brutalne terorističke organizacije", navodi se u saopštenju na sajtu Stejt departmenta.

Koalicija je u saopštenju zaključila da će nastaviti da "vrši snažan antiteroristički pritisak protiv ISIS-a, gde god on delovao".

Više od 170 civila i 13 pripadnika američkih snaga poginulo je u eksploziji 26. augusta ispred aerodroma u glavnom gradu Avganistana Kabulu. U napadu su poginula i dva britanska državljanina.

Odgovornost za napad preuzela je tzv. Islamska država Horasan (Khorasan, ISIS-K, ogranka 'Islamske države' u Avganistanu).

"Islamska država Horasan"(ISIS-K), nazvana po starom izrazu za region, prvi put se pojavila u istočnom Avganistanu krajem 2014. i početkom 2015. godine kada je "Islamska država Iraka i Sirije" (IDIL) bila na vrhuncu moći i brzo stekla reputaciju kao veoma brutalna, navode Rojters i BBC.

XS
SM