Dostupni linkovi

Zbog rata u Ukrajini svjetska ekonomija usporava, navodi OECD


Brod s teretom od 26.000 tona kukuruza napušta ukrajinsku luku Odesa na putu za Libanon, 1. august 2022.
Brod s teretom od 26.000 tona kukuruza napušta ukrajinsku luku Odesa na putu za Libanon, 1. august 2022.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) navodi u izvještaju da ruski rat u Ukrajini, koji sada traje osmi mjesec, ima veći utjecaj na globalnu ekonomiju nego što se ranije očekivalo.

OECD je 26. septembra saopćio da je smanjio svoju prognozu rasta globalne ekonomije za 2023. godinu na 2,2 posto, u odnosu na 2,8 posto u prethodnoj procjeni u junu ove godine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Svjetska ekonomija plaća visoku cijenu za ničim izazvan, neopravdani i ilegalni agresijski rat Rusije protiv Ukrajine", navodi se u redovnom izvještaju OECD-a u kojem organizacija ažurira ekonomske izglede.

"S obzirom na to da posljedice pandemije COVID-a 19 i dalje traju, rat usporava rast i vrši dodatni pritisak na cijene, prije svega hrane i energije. Globalni BDP je stagnirao u drugom kvartalu 2022. godine, a proizvodnja je opala u ekonomijama Grupe 20 (G20)", ističe se.

U izvještaju se navodi da visoka inflacija traje duže nego što se očekivalo i da je u mnogim ekonomijama inflacija u prvoj polovini 2022. godine bila najviša od perioda 1980-ih.

"S nedavnim pokazateljima koji su se pogoršali, izgledi za globalni rast nisu nimalo svijetli", izvijestio je OECD.

Rusija je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG