Dostupni linkovi

Glavašu i službeno ukinut saborski mandat


Branimir Glavaš nakon što je uhićen u BiH, 31. svibanj 2009. Foto: Midhat Poturović
Branimir Glavaš nakon što je uhićen u BiH, 31. svibanj 2009. Foto: Midhat Poturović
Branimir Glavaš nije više saborski zastupnik, a ovu odluku je u ponedjeljak jednoglasno i bez rasprave donijelo Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog Sabora, nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske, 30. srpnja ove godine, potvrdio da je Glavaš kriv za zločine nad srpskim civilima u Osijeku 91. godine i potvrdio mu, istina nešto manju kaznu, s deset na 8 godina zatvora.

Glavaš je pred hrvatskim zakonodavstvom, u svibnju, prošle godine, pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, ali je i dalje, na zgražanje javnosti, primao visoku plaću saborskog zastupnika, a preko svojih je suradnika pokušao i podmiti suce Vrhovnog suda i izboriti blažu kaznu, što je, na neki način, u ponedjeljak, potvrdio i sam predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Vrhovni sud osudio je Glavaša 2. lipnja ove godine i od tog trenutk mu po Zakonu prestaje i zastupnički mandat u hrvatskom Parlamentu, potvrdio je nakon kratke i jednoglasne odluke saborskog Povjerenstva njegov predsjednik, Damir Sesvečan (HDZ).

Ne možemo se upuštati u komentiranje sudske presude, dakle, mi to možemo, jednostavno, samo konstatirati i po Zakonu, ukinuti mandat. Sve ostalo bi bilo zadiranje u ovlasti suda i trodiobu vlasti, izjavio je Damir Sesvečan.

„Ne možemo se upuštati u komentiranje sudske presude, dakle, mi to možemo, jednostavno, samo konstatirati i po Zakonu, ukinuti mandat. Sve ostalo bi bilo zadiranje u ovlasti suda i trodiobu vlasti,“ kazao je on.

Odlukom je Glavašu ukinuta saborska plaća, ali od rujna slijedeće godine, kad navrši 55 godina života, Glavašu ostaje pravo na povlaštenu saborsku mirovinu koja, u prosjeku, iznosi oko 1300 eura, jer ima 3 uzastopna saborska mandata i više od 15 godina staža.

Glavaševi suradnici pokušali podmititi suce

Očekivalo se da će na sjednici o ukidanju Glavaševa saborskog mandata biti i zastupnik Glavaševog Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje Ivan Drmić, no u izjavi Hrvatskom radiju Drmić tvrdi da mu saborske službe nisu, namjerno, poslale poziv na vrijeme.

„Mogu reći da bi sigurno došao na tu sjednicu, ali saborske službe su me, očito po nalogu HDZ-a, izvjestile o tome tek danas u 11,15 , a sjednica je počinjala u 13,00 sati i, naravno, da iz Osijeka do Zagreba nisam mogao stići. Sigurno su se bojali što ću ja reći ili napraviti na toj sjednici,"
kazao je Drmić.

No, puno snažnije od samog ukidanja Glavaševog saborskog mandata odjeknula je informacija koju objavljuju mediji, a prema kojoj i sam predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Branko Hrvatin, potvrđuje da su Glaveševi suradnici pokušali podmititi suce Vrhovnog suda i izboriti blažu kaznu za svog šefa, o čemu je Hrvatin izvjestio nadležne službe, a Hrvatskom radiju, o pokušaju podmićivanja kazao:

„Nemam baš ništa u vezi ovoga izjaviti. Nek službe rade svoj posao, a i nije baš do kraja točna takva inforamcija, kakva se pojavila u medijima. No, zasad, nemam nikakvog demantija, jer je informacija takva - kakva je, a ja ću, ako bude trebalo, dati posebnu izjavu, ali, za sada, neka oni koji su pozvani, Državno odvjetništvo i SOA (Sigurnosno obavještajna agencija) kažu svoje.“


Jutarnji list je još prije nekoliko dana objavio da su saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i osječki poduzetnik Drago Tadić pokušali podmititi predsjednika Vrhovnog suda, odnosno, s 300 tisuća Eura, podmititi čak nekoliko sudaca Vrhovnog suda i ishoditi oslobadjajuću presudu za Glavaša.

Dva moguća ishoda

Ključna osoba u akciji podmićivanja je, ponavlja za RSE novinar Jutarnjeg, Drago Hedl, upravo saborski zastupnik Ivan Drmić, 'Glavašev čovjek za posebne zadatke'.
Drago Hedl

„Drmiću je asistirala i zamjenica Glavnog urednika Glasa Slavonije Tanja Marketić, koja je, inače, dugogodišnja i bliska Glavaševa prijateljica.Oni su danima obilazili određene 'visoke adrese' po Zagrebu i pokušavali, što lobiranjem, što skupljanjem novca osigurati povoljan ishod Glavaševe žalbe. Ali,po onome što se do sada zna, čini se da u tom skupljanju novca i nisu bili baš osobito uspješni. Umjesto planiranih 300 000 eura, prikupili su tek oko 70 000 eura. Drmić je tada, kad je shvatio da su 'provaljeni' i da policija, polako, steže obruč oko njih, odlučio, u dogovoru s jednim zagrebačkim odvjetnikom, otići sam na policiju i prijaviti sebe kao žrtvu reketarenja, tvrdeći da mu se neka nepoznata osoba javila i ponudila mu pomoć da može pridonijeti povoljnoj presudi protiv Glavaša, ali ta je priča,"
kaže Hedl, "bila krajnje neuvjerljiva.“

Sve to vrijeme osuđeni Glavaš je i dalje u Bosni i Hercegovini,čiji će državni organi dobiti,ili su već dobili, pravomoćnu Glavaševu presudu iz Hrvatske. Hedl predviđa dva moguća ishoda.

„Tu ima dosta nedoumica što će se dalje događati jer je to, podsjeća Hedl, prvi slučaj nakon Sporazuma koji su potpisali ministri pravosuđa BiH i Hrvatske i ima još uvijek dosta nejasnoća kako će to biti riješeno. Po jednoj varijanti Glavaš bi, zapravo, trebao odlučiti gdje će služiti zatvorsku kaznu, u Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj, a po drugoj, moglo bi se dogoditi mini-suđenje koje bi se onda provelo u Bosni i Hercegovini i koje bi, zapravo, bilo pravorijek za Glavašev slučaj. To su dileme koje, u ovom trenutku, još nisu do kraja raščišćene i ne zna se kako će se ta stvar dalje odvijati,“
zaključuje Hedl.
XS
SM
MD
LG