Dostupni linkovi

Hrvatska policija potvrdila da je Glavаš u BiH


Branimir Glavaš

Hrvatska policija saopštila je u subotu uveče da se Branimir Glavaš, osuđen zbog ratnog zločina u Osijeku 1991. godine, nalazi na teritoriji Federacije BiH, čime su potvrđene nezvanične informacije koje su objavili hrvatski mediji.

U saopštenju Komanda policije podseća da nije imala pravnih osnova da Glavašu ograniči kretanje, zbog imuniteta saborskog poslanika, a budući da mu imunitet još nije zvanično ukinut, policija ne može preduzimati nikave mere ni povodom njegovog bega u drugu državu.

Glavaš, prvooptuženi u dva paralelna sudska procesa za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991, u petak je u Zagrebu osuđen na deset godina zatvora.

Posle presude, on je s nepoznate adrese poručio da neće dozvoliti da "po treći put bude uhapšen". Policija je navela da je pisanje medija, koji su ranije preneli da je osuđeni Glavaš pobegao u Hercegovinu - čime je, kako se tvrdi, izigrao policiju i druge institucije države - "neistinito prikazivanje činjenica, čime se u javnosti stvara dojam o neprofesionalnom i nezakonitom radu policije, te narušava njen ugled". U saopštenju se navodi da su pripadnici policije u saradnji s Državnim tužilaštvom u slučaju Glavaš, sprovodili istragu krivičnih dela na području Policijske uprave osječko-baranjske, od 2005. do 2007, "bez obzira na pritiske i medijski linč, koji su nad policijskim službenicima sistematski sprovodili pojedinci i interesne grupe s ciljem ometanja istrage i prikrivanja zločina".

Policija je podsetila da je Glavašu tokom suđenja ukinut pritvor i vraćen status saborskog poslanika, zbog čega nije bilo pravnog osnova da mu se ograniči kretanje. Šef Kancelarije glavnog zapovednika policije Krunoslav Borovec u saopštenju je potvrdio da je u službenoj komunikaciji s policijom Federacije BiH potvrđeno da se Glavaš nalazi na teritoriju Federacije, kao i da hrvatska policija ne može ništa preduzimati jer mu poslanički imunitet još nije oduzet. Mandatno-imunitetna komisija Sabora danas je potvrdila da će se sastati u ponedeljak kako bi odlučila o sudskom zahtevu za skidanje poslaničkog imuniteta Branimiru Glavašu.

Glavaš je proglašen krivim po komandnoj odgovornosti u oba sudska slučaja koja su protiv njega vođena, pa je u jednom dobio presudu od pet, a u drugom osam godina, iz čega mu je izvedena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora. Drugooptuženi Ivica Krnjak osuđen je na osam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na sedam, a ostala trojica optuženih - Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, nepravomoćno su osuđeni na po pet godina.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG