Dostupni linkovi

Počelo razmatranje žalbe na presudu Glavašu za ratne zločine


Branimir Glavaš nakon što je pobjegao u BiH, 13. svibanj 2009.
Branimir Glavaš nakon što je pobjegao u BiH, 13. svibanj 2009.
Vrhovni sud Republike Hrvatske počeo je u ponedjeljak razmatrati žalbu na presudu Branimiru Glavašu i šestorici suoptuženika za ratne uzločin nad srpskim civilima 91. godine u Osijeku u tzv. slučajevima Garaža i Selotejp.

Glavaš je 2009. nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, no, nije odležao nijedan dan, jer je pobjegao u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje i danas izbjegava zatvorsku kaznu i nada se ukidanju presude. Naime, Glavaševa se obrana nada da će Glavaš biti oslobođen, zbog proceduralne greške u sudskom postupku.

Vijest da bi se Branimir Glavaš, optužen za teški ratni zločin nad osječkim Srbima mogao slobodan vratiti iz Bosne i Hercegovine u zastupničke klupe Hrvatskog Sabora danima već u Hrvatskoj izaziva različite komentare, a pravi će cinizam bitik aže za RSE novinar Jutarnjeg lista Drago Hedl, da se osoba, osuđena za teški ratni zločin oslobodi zbog proceduralne greške.

„Naime, kako to objašnjavaju odvjetnici i oni koji se zalažu da se poništi presuda Glavašu i ostalima za ubojstva srpskih civila u Osijeku 91-e godine, proceduralna greška je počinjena zbog činjenice što je sutkinja, koja je u izvaraspravnom Vijeću odlučivala o Glavaševu pritvoru, bila kasnije i članica Vijeća koje je sudilo Glavašu. Međutim, dio pravnih stručnjaka, s kojima sam razgovarao i koji su upućeni u taj problem, govore da takvo nešto ne postoji u Zakonu i da se radi o sustavnom izigravanju prava, da jedan formalmno pravni postupak, anulira sve ono što je utvrđeno u istrazi, a kasnije i na sudu, da se desetogodišnja zatvorska kazna, sve vrati na početak i Glavašu ponovo sudi.“


No, Glavaševi se odvjetnici pozivaju na nedavni slučaj jednog dilera droge iz Pule kojem je Ustavni sud, također ukinuo presudu jer je sutkinja, koja ju je izricala, bila i član Vijeća istog suda koje je optuženiku donijelo rješenje o produljenju pritvora, kao i u slučaju Glavaš.

Rasprava na Vrhovnom sudu trajati će najmanje 3 dana, a konačna odluka znat će se za mjesec dana. Ne bude li zadovoljna, Glavaševa obrana će se, potom, obratiti Ustavnom sudu - isitiče za Radio Slobodna Europa jedan od njegovih odvjetnika Ante Madunić.

„Ja se nadam da će se žalba uvažiti već na Vrhovnom sudu, a ako ne, koristit ćemo sve mogućnosti, idemo na Ustavni sud, a ako ni tamo ne bila pozitivna odluka za Glavaša, ići ćemo prema Strasbourgu.“


'Lagani rukopis' Šeksa?


Drago Hedl
U hrvatskim se medijima spekulira da je sve to dio 'tihe diplomacije' i pritisaka da se Glavašu ukine presuda, a neki čak tvrde da je Ustavni sud i donio takvu presudu u slučaju pulskog dilera, kako bi se isto načelo moglo primijeniti i u slučaju Glavaš.

„U istraživanju tko zapravo stoji iza cijele priče došli smo do informacije da se tu osjeća jedan 'lagani rukopis' Vladimira Šeksa, potpredsjednika Hrvatskog Sabora, koji sigurno ima značajnog utjecaja na hrvatsko pravosuđe, jer je u ovih 20 godina, koliko se bavi politikom, vrlo filigranski i vrlo precizno postavljao sebi odane ljude u vrh hrvatskog pravosuđa, kako u Ustavni, tako i u Vrhovni sud. Po onome što se da isčitati vidi se da je upravo Šeks imao velikog razloga da to učini i to, najmanje, iz dva razloga - prvo što je osobni prijatelj Branimira Glavaša već dugi niz godina i to prijateljstvo, bez obzira na toplo-hladne povremene odnose, nikad nije bilo dovedeno u pitanje i drugo - što se Šeksu sasvim sigurno, ne sviđa da u pravomoćnoj sudskoj presudi, ukoliko bi Vrhovni sud potvrdio ono što je Županijskog sud dosudio, dakle desetogodišnju robiju za Glavaša, da, dakle, u toj presudi stoji i činjenica da Šeks nije govorio istinu, kad je svjedočio u slučaju Glavaš,“ kaže Hedl.

Zbog takvog pisanja o razvoju najnovije situacije u 'slučaju Glavaš i ostali ' Glavaševa je stranka protiv novinara Hedla i dvojice urednika Jutarnjeg lista već podnijela kaznenu prijavu.

Odvjetnik Slobodan Budak:

„Mislim da se sad hrvatsko pravosuđe našlo u 'Prokrustovoj postelji' da je u vrlo stisnutoj situaciji i pretpostavljam da recentna izvršna vlast, ne zna, jednostavno, što bi.“


Mislim da se sad hrvatsko pravosuđe našlo u 'Prokrustovoj postelji' da je u vrlo stisnutoj situaciji i pretpostavljam da recentna izvršna vlast, ne zna, jednostavno, što bi.
Naime, Hrvatska se nalazi pred otvranjem ključnog poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, poglavlja o pravosuđu, a na naplatu joj, baš u slučaju Glavaš, stižu računi iz prošlosti zbog nesređenog pravosuđa i nadmoćnog utjecaja izvršne vlasti na zakonodavnu i sudsku pa će, ako ne ukine presudu kršiti demokratsku proceduru, a ako je ukine doživjeti sramno oslobađanje osobe optužene za teški ratni zločin.

Taj ugledni hrvatski odvjetnik smatra da je došlo vrijeme da i hrvatsko pravosuđe počne poštovati demokratsku pravnu proceduru, ali da isto tako, postoji niz mogućnosti da se paralelno aktiviraju i svi drugi pravni instrumenti kako dokazani zločini ne bi ostali nekažnjeni.

„Svašta se radilo i radi, i sad, ako hoćeš neke stvari dovesti do principa, onda se dogodi ovakva stvar da, tobože zbog pravno-tehničke greške, lako moguće, dođe do ukidanja presude. S druge strane, ima pravosuđe (ako hoće) dovoljno instrumenata da sve međusobno poveže, nije to po mojem mišljenju nešto nerješivo u čemu se ne bi mogli poštivati i principi kaznenog progona i vladavine prava -zaključuje Budak.“
XS
SM
MD
LG