Dostupni linkovi

Hrvatska nezadovoljna vođenjem slučaja Glavaš


Branimir Glavaš u Sarajevu, arhiva, 13. maj 2009
Vijeće Suda BiH razmotrilo je danas slučaj Branimira Glavaša koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, no hoće li sud potvrditi tu kaznu ili je smanjiti znat će se idućih dana, a najkasnije za dva tjedna.

U međuvremenu, hrvatski mediji pišu kako Glavaš, navodno, prodaje kuću i želi ispis iz hrvatskog državljanstva, kako bi izbjegao policijsku tjeralicu i, umjesto u zatvoru, možda, nastavio život kao bjegunac u nekoj trećoj zemlji.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Vijeća Suda BiH da u cijelosti potvrdi Branimiru Glavašu kaznu od osam godina zatvora na koliko ga je 30. srpnja 2010. osudio Vrhovni sud Republike Hrvatske, a Glavaševa obrana, pak, da mu se kazna smanji.

Kako će sud odlučiti, znat će se vrlo brzo, neki pretpostavljaju i do kraja ovog tjedna. Glavaš osobno nije bio jutros na raspravi, ali poznata je njegova ranija izjava kako će kaznu, bude li potvrđena, radije izdržavati u Bosni i Hercegovini nego li u Hrvatskoj.

Novinar Jutarnjeg lista Drago Hedl prenosi, međutim, kako se u Osijeku mogu čuti priče da Glavaš, navodno, prodaje novosagrađanu kuću u BiH te da je sa svojim najbližim suradnicima razgovarao i da će tražiti ispis iz hrvatskog državljanstva.

„Činjenica je da je Glavaš već poduzeo određene korake kako bi bio pripravan za ono što ga, eventualno, može snaći. Iako je teško povjerovati da bi Sud BiH mogao Glavašu smanjiti kaznu, budući da su u Bosni i Hercegovini zakoni za ratne zločine puno strožiji nego u Hrvatskoj, Glavaš ipak vodi računa o tome da ima odgovor na svako pitanje. Naime, kaže Hedl, posljednjih se dana u Osijeku dosta govorilo o tome da on priprema ispis iz hrvatskog državljanstva, što bi, u slučaju da se to doista dogodi, onemogućilo Hrvatskoj da dalje nastavi njegovo potraživanje, ukoliko on ode u neku treću zemlju“, kaže Hedl.

Glavaš je pobjegao iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu u svibnju 2009. godine, zahvaljujući imunitetu saborskog zastupnika, nakon što je na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na 10 godina zatvora, zbog ratnog zločina nad osječkim Srbima u slučajevima 'Selotejp' i 'Garaža'.

Primitivne smicalice ratnog zločinca

Budući da presuda nije bila pravomoćna sagradio je kuću u Drinovcima i zahvaljujući dvojnom državljanstvu mirno živio u BiH, gdje mu je sve do srpnja ove godine redovito stizala i saborska plaća i otkuda rukovodi svojom političkom strankom, a hrvatskoj javnosti se obraćao porukama, među kojima i onom kako će 'radije u Zenici odguliti osam godina, nego li jedan jedini dan, politički osuđen, u hrvatskim kazamatima.
Drago Hedl

Ako su istinite priče, do kojih je došao osječki novinar, to bi značilo da Glavaš ne namjerava niti u jedan zatvor, već, kaže Hedl, možda opet u bijeg, u neku treću zemlju, zbog čega bi se odrekao hrvatskog državljanstva i 'oslobodio' policijske tjeralice.

„Međutim, prepreka da to učini, postoji jer se iz hrvatskog državljanstva ne može ispisati ukoliko se protiv određene osobe, koja to traži, vodi kazneni postupak ili koja je pravomoćno osuđena na izdržavanje kazne“, objašnjava on.

Zatražili smo pojašnjenje u hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova, ali ga do kraja radnog dana nismo uspjeli dobiti.

Odvjetnik Slobodan Budak ističe, međutim, da se svaki građanin može odreći svog državljanstva, ali da to, u ovom slučaju, ne bi trebalo utjecati na Glavašev status osuđenog ratnog zločinca i kaznu koju treba odležati.

„Mislim da je pravo svakoga da se odrekne državljanstva, ali to što će se Glavaš možda odreći hrvatskog državljanstva ne može nimalo utjecati na ovu presudu. Samo, ne može onda biti ni izručen Hrvatskoj, ukoliko nema njezino državljanstvo, ali hrvatska nije ni tražila njegovo izručenje nego je tražila od Bosne i Hercegovine da, sukladno ugovoru koje su dvije države potpisale, provede sudska presuda i Glavaša pošalje na izdržavanje kazne. Sve su to primitivne smicalice političkog kriminalca, točnije ratnog zločinca, pravomoćno osuđenog, koji na sve načina pokušava izbjeći pravdu", zaključuje Budak,
XS
SM
MD
LG