Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Glavaš dobio bh. državljanstvo legalnom procedurom


Branimir Glavaš

MUP Zapadnohercegovačkog kantona potvrdio je da je odbjegli hrvatski general Branimir Glavaš u oktobru prošle godine podnio zahtjev za naknadni upis u matičnu knjigu rođenih.

Da li krivični postupci van BiH mogu biti otežavajuća okolnost pri sticanju državljanstva, ministar pravde BiH Bariša Čolak za RSE kaže:

„Ministarstvo i tijela koja rade na tome da nekome dodijele državljanstvo, moraju o tome voditi računa. Ukoliko se desi da je državljanstvo dobijeno mimo zakonskih procedura, ili protivno propisima BiH, naravno da postoji mogućnost njegova oduzimanja.“

Dodatna pojašanja u Ministaravu civlinih poslava, najavili su tek za sutra.

Dok javnost nastavlja da špekulira da li je Glavaš ponovo prešao granicu na putu za Belišće u Hrvatakoj gdje je navodno u nedjelju u 20 sati, najavljen kao govornik na skupu HDSSB-a, u BiH se počinju otvarati i ostala pitanja, poput mogućnosti njegova procesuiranja van RH.

Među Glavaševim žrtvama ima i državljana BiH, podjeća za naš radio predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, što ovdašnjem Tužilaštvu može biti povod za preuzimanje slučaja.

„Naravno da žrtve ne bi mirovale, da bismo mi morali da se oglasimo i da zatražimo od Tužilaštva konkretne akcije.“


Ministar pravde BiH, Bariša Čolak:

„Znate s kakvim se poteškoćama mi susrećemo u postupcima koji se vode u državi gdje djelo nije počinjeno, zbog čega to nije baš izvejsno. Naravno da bi najbolje bilo da se procesuirju u državama gdje je zločin počinjen, ali naravno - državama su ostavljena i druga rješenja."


Hrvatska policija potvrdila je da se Glavaš nalazi u BiH, po neslužbenim informacijama nalazi se u Tomislavgradu. Glavaš je prebivalište navodno prijavio u kući kojoj je vlasnik bivši general Hrvatske vojske Željko Šiljeg.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG