Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Glavaš i dalje uživa privilegije


Branimir Glavaš
Branimir Glavaš, odbjegli osuđenik za ratne zločine počinjene u Osijeku nad srpskim civilima 91. godine, već je 4 mjeseca u susjednoj Bosni i Hercegovini, kamo je pobjegao nakon što je u svibnju nepravomoćno osudjen na deset godina zatvora, ali unatoč tome, hrvatska država mu i dalje isplaćuje visoku funkcionersku plaću, uključujuci i stan u središtu Zagreba i naknadu za odvojeni život.

Javnost je zgrožena, a iz Hrvatskog Sabora odgovaraju da je – sve po zakonu.

Više od 3 000 eura mjesečne plaće (24 000 kuna), 1000 kuna naknade za odvojeni život i funkcionerski stan u središtu Zagreba čije režije plaća Hrvatski Sabor – upravo toliko hrvatska država svaki mjesec isplaćuje čovjeku kojeg je osudila za teške ratne zločine i koji je iz nje pobjegao, ali je sve beneficije saborskog zastupnika –zadržao.

Odvjetnik i ugledni pravni stručnjak Slobodan Budak:

«I taj čovjek i dalje zafrkava i ismijava ovo društvo, koje i zaslužuje da se s njim ismijava, kad se sve to može kod nas dogadjati.»


Voditeljica saborske službe za odnose s javnošću Ružica Šimunović pojašnjava da je – sve po zakonu, jer presuda nije pravomoćna i Glavašu i dalje traje saborski mandat:

«Zakon je zakon, zastupnik Glavaš je još uvijek zastupnik, još uvijek ima mandat jer se nisu stekli uvjeti po kojima bi mu mandat saborskog zastupnika prestao. Zakon je jasno propisao kad saborskom zastupniku prestaje mandat.»

A u Zakonu piše da prestaje: podnošenjem ostavke, smrću, ako je zastupniku oduzeta poslovna sposobnost ili ako je pravomoćno osudjen na kaznu zatvora dužu od 6 mjeseci. Glavaševa kazna, kaže Šimunović, jest 10 godina,ali još uvijek nepravomoćna:

«Dakle,Glavaš je još uvijek zastupnik,a kao zastupnik,on zadržava i prava saborskog zastupnika»


Zakon jest zakon,slaže se i dr Budak, ali glavno je pitanje kako takvu apsurdnu situaciju razriješti, jer zakoni se donose,ali i mijenjaju:

«Pravo je pitanje kako se to može razriješiti,a ono je za ministra pravosuđa. On je zadužen da se takve stvari riješe, a ako nisu riješene da pokrene postupke da se to riješi. Taj je čovjek već osudjen (Glavaš) ,da je dostupan bio bi u zatvoru. On nije u zatvoru samo zato jer vlast ne može da ga dobije ,jer ,iako je nepravomoćno osudjen on bi morao biti u zatvoru.»

Umjesto toga Glavaš, kao ratni invalid s 20 godina staža i šef Kluba zastupnika svoje stranke(HDSSB) prima visoku saborsku plaću,veću i od premijerske ,a i naknadu za odvojen život , iako njegova trenutačna odvojenost od obitelji nije zbog zastupničkog posla već nepoštivanja pravne države od koje je pobjegao, a HDZova saborska većina inidrektno mu je to omogućila jer mu, prije izricanja presude,a ni nekoliko dana poslije, nije skinula zastupnički imunitet pa je lako presao hrvatsko-bosansku granicu i sklonio se u BiH čije državljanstvo takodjer posjeduje.

SDP-ova saborska zastupnica i nekadašnja ministrica pravosudja (u Račanovoj vladi) Ingrid Antičević –Marinović podsjeća da je oporba već tražila izmjene zakona kako bi se onemogućile takve apsurdne situacije:

«Točno je,dok god netko nije pravomoćno osudjen...takvi su propisi,ali bi se moglo i trebalo reagirati –izmjenom zakona! Ali,što se vi tome čudite ,pa ne dobiva li i i bivši premijer Ivo Sanader premijersku plaću, a odbio je raditi svoj posao ,a plaću i dalje prima,što je apsolutno protuzakonito i nema zakonskog utemeljenja.»

Na upit o Glavaševim beneficijama glasnogovornica Ministarstva pravosudja Vesna Dovranić nas je uputila isključivo na Sabor i Vladu:

«To oni jedini kontroliraju i oni mogu reći 'da' ili 'ne' o tome, ali mi –ništa.»


Dr Slobodan Budak:

«To jednostavno ne smije tako biti i to ne smije tako ostati ,u sredjenoj državi!Ova država nije sredjena ,ako to ne može riješiti, jer je to skandalozno! Za to je odgovorna Vlada i resorni ministar koji nije ništa poduzeo da se takve stvari razriješe,ako ne po danas važećim zakonima,a onda u ' prijelaznom roku' ,jer i tako može zakon biti donesen.Al' to očito nekom odgovara da se ovako vadi 'mast' javnosti i da Glavaš, i kad ga nema,da maltretira i dalje javnost,kao što je u 'aferi selotejp' ubijao ljude i bacao u Dravu.»
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG