Dostupni linkovi

Zajednički ili samački život?


U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U svijetu je sve više samaca, odnosno onih koji se ne odlučuju na život u braku ili nekoj zajednici. U Velikoj Britaniji je nedavno osnovano Ministarstvo za usamljene, a u Njemačkoj kreiranje sadržaja za samce postao je unosan biznis. Stručnjaci naglašavaju da usamljenost može biti razlog depresija i anksioznosti.

Što mladi misle o tome, da li se u budućnosti vide u nekoj zajednici ili preferiraju samački život. Koliko danas uopće komuniciramo u zgradi sa susjedima, da li se to i kod nas polako gubi.

Najprije idemo u Srbiju. Svjetski trend sve većeg broja samaca prisutan je i u ovoj zemlji. Skoro trećina Beograđanki je neudata, a identičan je i procenat neoženjenih muškaraca u glavnom gradu Srbije. Na nivou države, 2016. godine sklopljeno je 36.000 brakova, a istraživanja pokazuju da se skoro svaki četvrti završava razvodom. Mlade Beograđanke i Beograđani sa kojima je razgovarao Dušan Komarčević, kažu da im je zajednički život privlačniji od samačkog, ali imaju podeljene stavove o tome da li zajednica treba da se ozvaniči u općini ili crkvi.

Mladi Beograda - prilog Dušana Komarčevića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
Direktan link

Selimo se u Banjaluku. Mladi u ovom gradu su našem Gojku Veselinoviću rekli kako smatraju da su društvene mreže, internet i mediji doprinjeli usamljenosti ljudi, te da se u današnjem vremenu individualizma sve više ljudi oslanja na sebe i žive sami.

Mladi Banjaluke - prilog Gojka Veselinovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
Direktan link

U Crnoj Gori, mladi su mišljenja da se u toj zemlji još uvijek njeguju tradicionalne vrijednosti, s toga se u budućnosti ne vide kao samci. Zabilježila Lela Sćepanović.

Mladi Crne Gore - prilog Lele Šćepanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
Direktan link

Adnan Lugonić, mladi je bosanskohercegovački dramaturg. U svoji drami „Kad bi naglas govorili“ dotaknuo se i teme usamljenosti današneg čovjeka. Predstava je nedavno doživjela četrdeseto izvođenje na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu. Sa njim je razgovarao Ivan Katavić.

Intervju Adnan Lugonić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o tome kakve će promene u Bihaću doneti Zakon o studentskom standardu? O nagradi Šampion regionalne suradnje koju je ove godine dobio „Exit“, razgovaramo sa Dušanom Kovačevićem, osnivačem i direktorom tog muzičkog festivala, a gošća nam je i Franka Batelić, predstavnica Hrvatske na ovogodišnjem Eurosongu.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG