Dostupni linkovi

Problem o kome se nedovoljno govori


O problemu vršnjačkog nasilja razgovarali smo s mladima u Beogradu, Zagrebu, Podogorici i Mostaru.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U tjednu pred nama, obilježava se „Dan ružičastih majica“ - Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Da li se danas dovoljno posvećuje pozornost ovom problemu, pitali smo mlade. Da li su oni tokom svog odrastanja imali taj problem.

Svjedoci smo da se svako malo interentom šire snimci tuča između maloljentika, a sa strane su i oni koji umjesto da spriječe, navijaju ko je jači. O problemu vršnjačkog nasilja razgovarali smo s mladima u Beogradu, Zagrebu, Podogorici i Mostaru.

Najprije idemo u Beograd. Mladi u Srbiji često su, kako za RSE kažu neki od srednjoškolaca, izloženi nasilju ili ga gledaju u svom okruženju. Iako se o tom problemu više govori u medijima, kako smatraju, država ne čini dovoljno da ga spriječi. Priča Zorana Glavonjića.

Mladi Beograda o problemu vršnjačkog nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
Direktan link

Brutalna tučnjava dvije maloljetnice u Splitu, nedavno je u Hrvatskoj pokrenula lavinu reakcija o problemu vršnjačkog nasilja. Stručnjaci ističu kako odgovornost leži samo na obitelji već i na vrtiću, školi te zdravstvenim ustanovama. Anektirali smo mlade u Zagrebu. Za RSE govorili su Lorena ovdašnja novinarka, Leo Gambozz, koji je trenutačno nezaposlen i srednjoškolac Tino Vejić.

Mladi Zagreba o problemu vršnjačkog nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Što o vršnjačkom nasilju misle mladi iz Podogorice, više u prilogu Lele Šćepanović.

Mladi Podogorice o problemu vršnjačkog nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

U BiH, prema nekim istraživanjima, skoro polovina djece u osnovnim i nešto manje od trećine u srednjim školama iskusilo je u nekom obliku vršnjačko nasilje. Mladi s kojima smo razgovarali slažu se da je vršnjačko nasilje veliki problem, ali i da se o tome nedovoljno govori, kao i da nedostaje edukacije njihovih vršnjaka o toj pojavi. Mirsad Behram.

Mladi BiH o problemu vršnjačkog nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Direktan link

Jasna Bajraktarević, univerzitetska profesorica i specijalista psihologije naglašava kako se u BiH o vršnjačkom nasilju mnogo priča, ali je sistem postavljen tako, da se ništa konretno ne radi. Također dodaje, kako je u svojoj psihološkoj praksi imala slučajeva i kontakata s djecom koja su bila žrtve vršnjačkog nasilja, ali rijetko se ko usudi o tome svjedočiti.

Intervju: psiholog Jasna Bajraktarević
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o mladom programeru iz Gradačca, osnivaču nove društvene mreže CLOSENGER. Donosimo i priču o glumici iz Trebinja koja je uredila ljetnju cenu u rodnom gradu, a upoznaćete i devoju iz Sarajeva koju gubitak sluha nije spriječio da se bavi muzikom.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 25.02.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG