Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Idu li mladi Balkana rado u vojnike?


Vojni rok uvele su ponovno Švedska i Norveška, a sve češći su glasovi koji pozivaju da se na to opredijele i zemlje okruženja.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U Evropi je u posljednjih godinu dana došlo do značajne promjene stavova kada je u pitanju obavezno služenje vojnog roka. Do toga je dovela pogoršana sigurnosna situacije u Evropi, koja je uz migrantsku krizu, aktuelizirala nedomumicu je li neophodno mlade vojno osposobiti, uprkos činjenici da većina zemalja ima profesionaliziranu vojsku.

Argumenti u zemljamama koje naginju ka ponovnom uvođenju služenja vojnog roka idu od učenja discipline, kao što je prijedlog u Francuskoj, pa do susjedne Hrvatske u kojoj vladaju stavovi da bi se time mladog čovjeka osposobilo za reagiranje u pojedinim situacijama. Vojni rok uvele su ponovno Švedska i Norveška, a sve češći su glasovi koji pozivaju da se na to opredijele i zemlje okruženja.

U BiH podijeljena su mišljenja mladih u vezi sa služenjem vojnog roka. Kako je zabeležila naša Maja Nikolić, dok jedni smatraju da je vojni rok dobar zbog disipline i samostalnosti koja mladima u BiH nedostaje, drugi smatraju da je taj novac potrebno uložiti u obrazovanje te da bi uvođnje vojnog roka mlade još više motivirao za odlazak iz zemlje.

Mladi BiH: Ulagati u vojsku ili obrazovanje?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
Direktan link


Za nekoliko dana navršava se tačno dvanaest godina od kada je u Crnoj Gori ukinuto služenje vojnog roka, koje je do tada bila obaveza muške polulacije. Šta mladi danas znaju o vojnom roku, i tim vremenima, i da li bi išli u Vojsku pitala ih je Lela Šćepanović.

Mladi Novosađani protiv vojne obaveze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
Direktan link


U Srbiji se u poslednje vrijeme mnogo govori o pojačanju naoružanja, borbenim avionima iz Rusije, kampovima za militantnu obuku maloletnika, ali i o vraćanju obaveznog vojnog roka za njene građane.

Iza rampe zatvorenog paramilitarnog kampa na Zlatiboru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

No, mladi u Srbiji izrazito negativno reaguju na takvu mgućnost, boreći se i dalje sa teškim ratnim nasleđem celog regiona bivše Jugoslavije, nakon sukoba devedesetih - beleži Maja Leđenac.

Mladi Novosađani protiv vojne obaveze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
Direktan link


U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o tome kako u poljoprivredi postići uspjeh sopstvenim radom i upornošću, ali i o građanima koji su ostali bez izbora - napustili Bosnu i Hercegovinu. Razgovarali smo i sa mladim učesnicima mirovnog kampa nadomak Brčkog, ali i mladim filmskim i pozorišnim glumcima iz Srbije.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 02.09.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG