Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mladi i globalna politika: Upućeni i zabrinuti


Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Džong Un

Svjedoci smo kako je posljednjih mjeseci sve napetija situacija na globalnoj političkoj sceni. Sjedinjene Države protiv Sjeverne Koreje. Tu su i Kina, Rusija, Europa. Pitali smo mlade da li prate događanja na globlanoj poltičkoj sceni, boje li se sukoba većih razmjera i kako vide, u svjetlu ovih događaja, svoju budućnost.

Idemo najprije u Srbiju. Mladi u ovoj zemlji, koji su dio akademske zajednice, pažljivo prate aktualne događaje na svetskoj političkoj sceni. Kako su rekli našem Milanu Nešiću – glavna motivacija za to je utjecaj koji bi odnosi u svijetu, koje ocenjuju prilično zategnutim, mogao imati na srbijanske unutrašnje prilike.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00
Direktan link


Sada idemo u Bosnu i Hercegovinu. Razgovarali smo sa mladima iz Zenice. Oni s velikom pažnjom prate događanja na globalnoj političkoj sceni i ne vjeruju da bi moglo doći do ratnih sukoba širih razmjera. Ipak, kada su u pitanju interesi velikih sila, ništa se sa sigurnošću ne može tvrditi. Detalje donosi Šerif Babić.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00
Direktan link


Slično razmišljaju i mladi u Crnoj Gori, koja je nedavno postala 29. članica Sjevernoatlanskog saveza NATO-a. PodgoričaniNikola, Mirjana i Vanja,sa kojima je razgovarao naš Dimitrije Jovićević, kažu da itekako prate šta sezbivana svjetskomglobalnomplanu i da u globalizovanom svijetu nema izolovanih događaja.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Počela je nova školska godina. Brojni profesori u Tuzlanskom kantonu još uvijek ne znaju hoće li na posao ili na Zavod za zapošljavanje. Razlog tome je, kako javlja naša Maja Nikolić, što svake godine svi iznova moraju aplicirati na natječaje. Budući da natječajna procedura traje i po mjesec dana, profesori upozoravaju da to itekako ugrožava obrazovanje jer rijetki su oni koji znaju hoće li ostati na radnom mjestu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
Direktan link


Za Udruženje mladih „Dictum factum“ njegovi članovi kažu da je posebno u BiH. Novom izložbom o maglajskoj djeci tokom rata u BiH žele reći da je život u BiH i danas moguć, iako svjesni da svima sva vrata nisu otvorena. Slijedi priča o aktivnostima ovog maglajskog udruženja mladih i pogledima njegovih članova na život. Detalje donosi Arnes Grbešić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00
Direktan link


Rijad Gvozden, mladi je bosanskohercegovački glumac koji je ove godine zasjao u nekoliko filmskih projekata. Publika ga pamti i po monodarmi „Mora od odmora“. Do sada je glumio u filmovima Danisa Tanovića „Smrt u Sarajevu“ i „Prtljag“, te u brojnim televizijskiom serijama. Krajem ovog mjeseca počinje voditi i školu glume za djecu u Centru za kulturu u Sarajevu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00
Direktan link


Carla Belovari, hrvatska r'n'b' i soul pjevačica, nedavno je objavila debitantski album koji je oduševio muzičke kritičare. Naziv „Soul na ranu“ jasno poručuje koji glazbeni žanr Carla njeguje, a prema komentarima publike na servisu Youtube, ova pjevačica stvara muziku koja je lijek za ljudsku dušu. S Carlom razgovarala Ivana Bilić

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG