Dostupni linkovi

Šta region nudi turistima?


U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U ovosedmičnoj emisiji bavimo se turističkom ponudom zemalja regiona.

Šta su to, prema ocjenama mladih, prednosti a šta mane turističke ponude grada i zemlje iz koje dolaze. Činjenica je da iz godine u godinu, zemlje Zapadnog Balkana postaju zanimljive turistima iz svih krajeva svijeta. Značajno se povećava broj međunarodnih putovanja i sve više je turista zasićenih standardnim turističkim ponudama, što zemljama Balkana otvara vrata da postanu poželjna turistička destinacija.

Tri zemlje regiona- Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora imaju mnogo toga ponuditi turistima. Prirodne ljepote, kulturno istorijsko nasljeđe, dobru gastronomsku ponudu... Mladi iz Beograda, Budve i Bihaća svjesni su prednosti koji imaju ta tri grada, ali jasno i precizno ukazuju na ono šta bi trebalo uraditi da njihov kraj postane još poželjnija turistička destinacija.

Glavni grad Srbije je prošle godine posjetilo više miliona turista, a zabilježena su oko dva miliona noćenja, podaci su Turističke organizacije Beograda. Prema mišljenju mladih Beograđana, njihov grada turistima može ponuditi mnogo toga, ali kako prenosi Dušan Komarčević, turistička ponuda treba biti bolja.

Mladi Beograđani o turističkoj ponudi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
Direktan link

Budva je najposjećeniji grad crnogorskog primorija, a na vrhuncu sezone omiljeno je mjesto mladih željnih zabave i noćnog provoda. Ipak, za neke drugačijeg ukusa, takvih sadržaje je previše, a premalo je kulturnih sadržaja i konkretno atmosfere primorskog grada, rekli su Jasni Vukićević.

Mladi Budve o turističkoj ponudi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
Direktan link

Za Bihać, grad bogate prirodne i kulturne baštine kroz kojeg protiče po ljepoti jedinstvena rijeka Una kao najznačajnija prirodna znamenitost ovog kraja, kažu da nije dovoljno iskoristio svoje turističke potencijale. Javnost već desetljećima očekuje značajniji razvoj turizma u tom kraju, a to su Dženiti Duraković potvrdili i anketirani mladi Bišćani.

Mladi Bihaća o turističkoj ponudi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o zakonu koji ograničava konzumacije duhana u Federaciji BiH, o problemu studenata u BiH da nađu posao, o izviđačkom kampu na Boračkom jezeru kod Konjica, kao i o muzičkom kampu u Srebrenici.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 05.08.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG