Dostupni linkovi

Da li je batina izašla iz mode?


Ilustracija
Ilustracija

„Batina je iz raja izašla“, udomaćena je izreka na Balkanu, ujedno i tema kojom se bavimo u ovotjednom izdanju rubrike „Glasom mladih“. Pitamo ih da li je u njihovom djetinjstvu bilo batinanja. Da li bi i oni koristili šibu kao sredstvo za odgoj vlastite djece?

Prema podacima UNICEF-a, više od 600 milijuna djece mlađe od pet godina živi u zemljama koje nemaju zaštitne zakone i izloženo je batinama. Pitamo mlade treba li zakonom zabraniti fizičko kažnjavanje djece i zašto je to još uvijek uvriježen način odgoja na Balkanu.

Najprije idemo u Travnik. Mladi sa kojima je razgovarala Marija Augustinović, većinom podržavaju umjereno fizičko kažnjavanje djece, kao odgojnu metodu. Iako većina tvrdi da je protiv nasilja nad djecom, smatraju da su blage batine, koje su i samo dobijali, ponekad jedini način koji roditelji imaju na raspolaganju.

Mladi Travnika o kažnjavanju djece
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
Direktan link


Kao i u BiH, odgoj uz batine dešava se još uvijek i u Srbiji, ali je takvih slučajeva mnogo manje nego prije, rekli su za RSE neki od mladih Beograđana. Prema istraživanju Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija, iz 2014. i 2010. godine, svako četvrto jednogodišnje dijete u Srbiji je fizički kažnjavano, a skoro 40 posto djece uzrasta od 10 do 14 godina kod kuće je izloženo nasilnim metodama discipliniranja.

Po ovim podacima, primjena fizičkog nasilja značajno je prisutnija kod djece od jedne do četiri godine, nego kod starijeg uzrasta. Iz Beograda se javlja Zoran Glavonjić:

Mladi Beograđani o kažnjavanju djece
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
Direktan link


U Crnoj Gori je već godnu dana na snazi odredba obiteljskog zakona koji zabranjuje svako fizičko kažnjavanje djece od strane roditelja. Ova norma izazvala je i još izaziva žučnu polemiku u crnogorskoj javnosti. U priči Lele Šćepanović mladi govore o tome da li su protiv fizičkog kažnjavanja mališana te su ispričali da li je u njhovom djetinjstvu kada ne slušaju radio prut:

Mladi Podgorice o tjelesnom kažnjavanju djece
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00


U ovoj emisiji „Glasom mladih“ možete čuti i Ljubinku Kulišić, harmonikašicu iz Zvornika, koja ima 27 godina i riješila je ući u trku za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Govorimo i o mladim programerima iz Srbije koji su ponudili prilično jednostavno, a istovremeno efikasno rešenje koje bi unaprijedilo javne nabavke, sustav za koji i vlasti Srbije priznaju da je neefikasan i netransparentan.

Donosimo priču o mladima u Doboju koji su osmislili kampanju protiv bolesti ovisnosti, razgovarali smo sa mladom Tuzlankom koja, iako druge vjeroispovijesti, godinama pjeva u crkvenom zboru, a upoznaćete i četrnaestogodišnju Lea Matijević iz Žepča koja svojim pjevačkim talentom plijeni pozornost gdje god se pojavi.

Čitavu emisiju „Glasom mladih“ možete čuti ovdje:

Radio magazin: Glasom mladih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG