Dostupni linkovi

Plitak studentski džep


U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Počela je nova akademska godina i u ovoj epizodi smo se bavili time kakav je studentski standard u regiji? Da li države dovoljno posvećuju pozornost za udbonost studiranja? Da li mladi biraju privatni smještaj ili studentske domove?

Mladi visokoškolci u Beogradu uglavnom su zadovoljni životom u studentskim domovima. Kako su neki od njih rekli našem Zoranu Glavonjiću, nikada se ne bi mijenjali za boravak u iznajmljenim stanovima. Pored toga što je druga opcija daleko veći udar na džepove njihovih roditelja, koji mahom finansiraju školovanje, prija im i druženje sa kolegama iz regije i sa različitih fakulteta.

Beogradski studenti o standardu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
Direktan link

Banjaluka je drugi najveći studentski centar u Bosni i Hercegovini. Mladi s kojima je razgovarao naš Milorad Milojević kažu da nisu zadovoljni studentskim standradom, ali i da ne mogu puno toga popraviti.

Studenti BiH o standardu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Na početku nove akademske godine crngorski studenti, kao korak naprijed u poboljšanju studentskog standarada, navode izmjene zakona koji je omugućio besplatno školovanje za sve studente Univerziteta u Crnoj Gori . Većina studenata će, kako su rekli našoj Leli Šćepanović, boraviti u studentskim domovima jer je privatni smještaj za većinu njih luksuz koji sebi ne mogu priuštiti.

Crnogorski studenti o standardu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o razlogu što su amfiteatri i ove jeseni na većini bosanskohercegovačkih fakulteta poluprazni, što je problem sa kojim se suočavaju i druge države regiona. Govorimo i o sve većem odlasku broja mladih iz BiH usled nemogućnosti da se zaposle, a donosimo i priču o mladom multimedijalnom umjetniku iz Srbije, Urošu Bogdanoviću.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 07.10.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG