Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Besparica i nezaposlenost glavni uzroci stresa mladih


Problemi na studijima, nedostatak novca i poteškoće u obiteljskim odnosima svakodnevno utiču na život mladih.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ovom prigodom tema je stres, pojava koju je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala epidemijom 21. stoljeća. Stresne situacije na ljude uglavnom djeluju negativno i doprinose razvoju mnogih bolesti. Živimo u vremenima u kojima je uspjeh ultimatum, i to na svim životnim poljima. I kako to onda djeluje na mladu osobu, pogotovo na ovim prostorima gdje veliki broj njih strahuje od budućnosti, pronalaska posla, a za ostvarenje bilo kakvih želja nemaju dovoljno novaca pitamo građane Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Problemi na studijima, nedostatak novca i poteškoće u obiteljskim odnosima svakodnevno utiču na život mladih u Srbiji. Norbert Šinković pitao je Novosađane šta je njima najveći izvor stresa i kako se bore protiv njega:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Mladi u Crnoj Gori također su pod stresom, a kao jedan od najvažnijih uzroka takvog stanja navode nemogućnost zaposlenja i neizvjesnu budućnost. Leli Šćepanović građani Nikšića kazali su i na koje se sve načine nastoje izboriti sa stresom:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Mladi u Mostaru dijele gotovo iste probleme, bez novca su i bez perspektive, uz sumorne vijesti iz medija i loše statistike u kojima BiH ostaje daleko iza zapadnoeuropskih po brojnim pitanjima. U priči Mirsada Behrama čut ćemo kako se mladi Mostarci nastoje izboriti sa stresnom svakodnevicom:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Prelazimo na druge teme. Za koji dan đaci ponovno sjedaju u školske klupe, a iza onih koji su završili osnovnu, velika je odluka, izbor srednje škole. U Doboju se postepeno mijenjaju navike učenika i njihovih roditelja prilikom odabira srednjoškolskog obrazovanja. Uprkos tome iz srednjih škola i dalje izlazi veliki broj đaka koji ne žele da se bave zanimanjem za koje su se školovali. Na problem neusklađenosti obrazovnog sistema i potreba na tržištu rada poslodavci upozoravaju godinama. Detalje ima Arnes Grbešić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

Nezadovoljni angažmanom vlasti prema infrastrukturi, ali i kulturnim i drugim sadržajima neophodnim posebno za mlade ljude, neformalna grupa Goraždana najavila je da će sama sanirati zapušteni i zahrđali most u centru grada. Žele pokazati da su promjene moguće ako se istinski žele, te najavljuju da će osvježeni most Alije Izetbegovića gradu darovati do 18. rujna, na Dan Bosansko- podrinjskog kantona i Grada Goražda. Sa mladim aktivistima razgovarao je Alen Bajramović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

Od prije mjesec dana Privredna komora Unsko - sanskog kantona je postala bogatija za još jednog člana u svom timu. Novi član komorskog tima je Enis Čelebić, polaznik prve generacije Akademije za mlade lidere u civilnom društvu, koju organizira njemačka fondacija Schüler Helfen Leben. Nakon teoretskog dijela nastave uslijedilo je i praktični dio programa Akademije koju Enis obavlja u Privrednoj komori USK, a njegove prve dane na ovoj funkciji zabilježila je Dženita Duraković.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Iz Viteza donosimo priču o Ivanu Šantiću, zaljubljeniku u parkour, vještinu kretanja i savladavanja prirodnih prepreka. Ova diciplina, nastala u Francuskoj, danas nema mnogo poklonika u BiH, pa mladi Vitežanin radi na njenoj popularizaciji. Priču o parkouru donosi Marija Augustinović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
Direktan link
  • 16x9 Image

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG