Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šta mladima znači porodica?


Ilustracija

Protekle sedmice obilježen je Međunarodni dan porodice. Kako su zbog teških ekonomskih prilika roditelji fokusirani, uglavnom, na načine kako da obezbijede golu egzistenciju, imaju sve manje vremena da se posvete ovom temelju društva. Uz poremećene životne vrijednosti, velike socijalne razlike, zdravlje i opstanak porodice umnogome su ugroženi.

Za mlade ljude u Srbiji porodica je, kako kažu, najvažnija. Prvenstveno zbog lične sigurnosti, kao i podrške na životnom putu, ali primjećuju da loše društvene okolnosti igraju značajnu ulogu, jer je razvoda sve više. Sa njima je u Beogradu razgovarao Zoran Glavonjić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Porodica je veoma bitna i za mlade u Travniku koji ističu da se ne smije dozovoliti da ubrzani način života ugrozi njene vrijednosti. Međutim, u razgovoru sa Marijom Augustinović, upozoravaju da u svom okuženju primjećuju sve više porodica koje ne funkcioniraju dobro, a kao razloge navode lošu ekonomsku situaciju i opći pesimizam koji vlada u BiH:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
Direktan link

Za mlade je neophodno da u porodici imaju odnos povjerenja i bliskosti, jer to smatraju, osnov za stvaranje zdrave ličnosti. Nasilje u porodici je problem koji se u Crnoj Gori uglavnom krije iako se o tom problemuposljednjih godina mnogo prica-ocjenjuju crnogorski studenti čija razmišljenja prenosi Lela Šćepanović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Napustila posao u Austriji, pa došla u BiH da uzgaja bilje

Iz hrvatskih sela na području Doboja i Dervente mladi ne odlaze, jer ih u tim krajevima odavno nema. Ta sela sa pokojim starackim domaćinstvom okruzena brojnim srušenim kućama tokom rata u BiH sablasno su prazna vec četvrt vijeka. Zato je namjera Ivane Stjepanović da u okolini Dervente uzgaja ljekovito i začinsko bilje ravna čudu, posebeno ako se zna da je zbog toga ova djevojka napustila posao u Austriji. Njenu priču donosi Arnes Grbešić:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

U Bihaću djeluje neobičan bend ''Jall Aux Yeux''. Nedavno su jednu od pjesama sa albuma, koji je u pripremi, ekranizirali, što je naišlo na izvrsne kritike. Sa članovima grupe koji duh Francuske unose na ove naše prostore razgovarala Dženita Duraković:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:42 0:00
Direktan link

U borbu protiv potencijalnih opasnosti od terorizma uključili su se mladi iz BiH. Motive zbog kojih su se odlučili na ovaj korak i kako o terorističkim djelovanjima promišljaju danas njihovi vršnjaci, podijelili su s Majom Nikolić:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:55 0:00

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG