Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Internet, najbolji prijatelj u slobodno vrijeme


Devedeset posto mladih u Crnoj Gori, u prosjeku, četiri sata dnevno provede na internetu

Većina mladih ide u školu ili na fakultet, ali kako provode vrijeme poslije tih glavnih obaveza? Bave li se sportom, čitaju li, posjećuju li kulturne sadržaje poput kazališta, ili se njihov svijet vrti samo oko interneta, društvenih mreža ili noćnih izlazaka? Ovog tjedna u rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“, istražujemo imaju li mladi dovoljno slobodnog vremena i uslova da ga kvalitetno provedu.

Većina učenika srednjih škola u Srbiji ima dnevno do pet sati slobodnog vremena. Najčešće ga troše gledajući TV i slušajući muziku, baveći se sportom, ili ga provode uz računar. Većina ima redovan džeparac, a najčešće ih izdržavaju roditelji. To je pokazalo istraživanje koje je proveo Zavod za proučavanje kulturnog razvitka. Studenti su također uglavnom materijalno zavisni od roditelja i nemaju mnogo novca za kulturne sadržaje. Ipak, trude se da, koliko mogu, u svoje slobodno vrijeme odu u kazalište ili kino ili da izađu sa društvom. Sa mladima u Beogradu, razgovarao je Ognjen Zorić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
Direktan link

Slično žive i mladi u Sarajevu. Uglavnom najviše vremena posvećuju studiranju, ali nađe se vremena i kazalište, kino i neku dobru knjigu. Većina anketiranih kaže da su zadovoljni i ponudom kulturnih sadržaja. No, ima i onih koji najradije ostaju uz interent i kompjuterske igrice. Detalje donosi Ivana Bilić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Direktan link

Mladi u Crnoj Gori slobodno vrijeme provode uglavnom slušajući glazbu, sa prijateljima ili ispred televizije. Devedeset posto njih u prosjeku četiri sata dnevno provede na internetu - rezultati su istraživanja koje je pokazalo da mladi internet koriste i za zabavu ali i za informiranje. Pitali smo ih i koliko posjećuju kazališta i izložbe i da li su zainteresirani za kulturna događanja. Njihova iskustva prenosi Lela Šćepanović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
Direktan link

Temu završavamo pričom iz Istre. Aida Đugum je u Puli razgovarala sa nekoliko mladih na ovu temu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG