Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zašto mladi prekidaju školovanje?


Studenti u amfiteatru, Beograd

U rubrici Radija Slobodna Evropa (RSE) "Glasom mladih" bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način, ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive

U ovosedmičnoj emisiji RSE je pitao mlade iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore zašto se sve češće odlučuju za prekid školovanja?

Naime, prema istraživanjima nevladinih organizacija u regionu, sve veći broj mladih napušta fakultete. Razlozi su najčešće finansijske prirode, mada i pronalazak zaposlenja sve više utiče na takvu odluku. Među mladima ima i onih koji smatraju da fakultetska diploma danas nije garancija uspjeha u životu.

Mladi u Srbiji imaju priliku za školovanje kao i ranijih godina, mada uz veća odricanja zbog sve većih studentskih troškova. Kako su za RSE rekli neki od studenata u Beogradu, jedan broj njih čak prekida obrazovanje zbog skromnih finansija, ali i toga što su diplome pojedinih fakulteta sve manje na cijeni.

Priča Zorana Glavonjića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
Direktan link

Brojni su razlozi koje mladi iz Podgorice navode za prekid školovanja, a maturanti Srednje građevinske škole, kao razlog što većina njih poslije mature ne nastavi studije, navodi nedostatak novca i želju da što prije nađu posao i osamostale se.

Priča Lele Šćepanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Direktan link

Mladi Banjalučani najčešće napuštaju škole i fakultete jer odlaze iz zemlje. Oni najčešće odlučuju da škole ili fakultete upisuju u Njemačkoj i Austriji, jer, kako kažu, u BiH nema budućnosti, čak ni za one sa fakultetskom diplomom.

Priča Gojka Veselinovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Dragana Erjavec

    Dragana Erjavec je novinarka iz Beograda. Po dolasku u Sarajevu 2002, radi na TV OBN, Radiju MIR, televizijskoj produkciji XY FILMS, te Radiju Slobodna Evropa (RSE). Devet godina je bila član tima BIRN-a BiH, kao urednik televizijske emisije o ratnim zločinima u BiH, TV Justice. Dobitnica je ERASMUS MEDIA AWARD 2008. Od septembra 2018. ponovo je član kolektiva RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG